İslam âlimleri şükrü şöyle tarif etmişlerdir:
Şükür, her nimetin Allah’tan geldiğini bilip dil ile de hamd etmektir. Allahü teâlânın emirlerini yapıp yasak ettiklerinden sakınmak şükretmek olur. İnsanların hidayeti için çalışmak, onları irşat etmek de şükür sayılır.
Bildiğimiz üzere pandemi döneminde büyük olarak tabir edilen devletlerin büyük bir kısmının ekonomileri ve sağlık altyapıları çökme noktasına gelmiş durumdadır. Çok ŞÜKÜRKİ Türkiye bu pandemi dönemini kontrollü bir şekilde geçirmektedir. Bu durumda bizim ALLAH Têala’ya teşekkür etmeliyiz yani ŞÜKRETMELİYİZ.Başımıza gelecek kötü olaylar karşısında şükretmeliyiz çünkü şükür beyne mutlululuk sinyalleri,”Herşey yolunda” sinyalleri gönderir ve böylece vücut panik olmaktan vazgeçer. Olaylar karşısında daha dik dururuz.
“Bundan sonra, (artık) şükredesiniz diye sizi bağışladık.”
Bakara Suresi, 52. ayet
Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri yerinde sarf etmek, günahlardan kaçınmaktır. Şükretmediğimiz nimetlere “ALLAH bize bu nimeti o vermedi, bunu inkâr ediyorum.” demiş oluruz.
Şu üç şeyi yapan tam şükretmiş olur:
1- Gelen her nimeti Allah’tan bilip şükretmek.
2- Allahü teâlânın verdiği her şeye razı olmak.
3- Nimetlerden istifade edildiği müddetçe, Allahü teâlâya isyan etmemek.Şükür, Allahü teâlânın verdiği nimetleri Onun sevdiği yerlerde kullanmaktır. Allahü teâlâ bir kula birbirini takip eden çeşitli nimetler verince, kul buna layık olmadığını düşünüp utanması da şükür olur. Şükürdeki kusurunu bilmesi de şükür olur. Şükredemiyoruz diye özür beyan etmesi de şükürdür.
Peygamber Efendimiz(s.a.v.) CENAB-I ALLAH’a verdiği nimetler için her zaman şükretmiş ve hamd etmişir. Bizlerinde ALLAH’a şükretnemizi istemiştir böyle buyurmuştur:
“Sizden biri malda, yaratılışta ve evlatta kendinden üstün olana bakmasın. Kendinden daha aşağıda olana bakıp haline şükretsin”
CENAB-I HAK hayvanlara idrak etme kabiliyeti vermemiştir. Mesela tavuklar yumurtanın farkında değildir. Fakat insanlara üstün idrak edebilme kabiliyeti vermiştir. Şüphesiz ki O şükretmediğiniz sürece verdiği aklı geri almasını bilir.