Bosna ve Kosova… Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu iki ülke… İkisi de savaş görmüş, acılar yaşamış… Osmanlı İmparatorluğu Balkanlardan çekilmek zorunda kaldığından beri de kıyımlar yaşanıyor. Şimdi bu iki ülkenin birbirine tanımasına engel biri var. O ülke sizin de tahmin edeceğiniz gibi Sırbistan.
Sırbistan 1995’e kadar Bosna’da, 1999 yılına kadar da Kosova’da insanlık suçunun ne olduğunu herkese gösterdi. Srebrenitsa’daki soykırım, Kosova’nın köylerine ve bazı şehirlerindeki sivil katliamları gibi. Aynı dine mensup iki ülke neden birbirini tanımasın ki? 2008’de Kosova’da bağımsızlık ilan edildiği zaman bu olmalıydı.
Aynı dine mensup bu iki ülkenin acıları da ortak. Kosova’da da Bosna’da yaşananlar kadar olmasa da uluslararası hukuk çiğnendi. Bir özerk bölgeye, statüsü belli olmayan (90’lı yıllardan bahsediyorum) bir bölgeye sırf ‘büyük’ ülke hayalinizi gerçekleştirmek için giremezsiniz. Fakat her zamanki gibi NATO Sırbistan’a geç müdahale etti, 1999’da Belgrad’ın bombalanmasıyla Sırbistan Kosova’dan çekildi.
Buraya kadar bildiğimiz şeylerin kabaca bir özetini çıkarmaya çalıştık. Şimdilerde ise Sırbistan, Bosna’ya öyle bir şeyden dolayı tepki gösteriyor ki, şaşırmamak elde değil doğrusu:
“Bosna’nın Kosova’yı ülke olarak tanımasına Sırbistan tepki gösteriyormuş!”
Sana ne ya hu? Sana ne oluyor? Bir ülkenin, yeni kurulmuş bir diğer ülkeyi tanıması seni neden bu kadar geriyor? Şu anda Sırp medyasında Bosna’ya karşı büyük bir tepki var. Neymiş efendim Bakir İzzetbegovic, “ülkesinin Kosova’yı tanıyacağını umduğunu” söylemiş. İnşallah tanıyacak.
Ayrıca şöyle bir durum da var. Bosna- Kosova ilişkilerini bitiren Boşnak değil, (muhtemelen) iki ülkenin Sırp siyasetçileridir. Sırp medyasında o kadar saçma haberler çıkmaya başladı ki… “Bakir İzzetbegovic, babası gibi Sırpları tekrar kesmek istiyor” cümlesi zaten şaşırmak için yeterli. Kimin kime ne yaptığını tarih net bir şekilde göstermiştir. “Bakir, Sırpların kalbini vurdu” ne demektir? Sırplar, Bosna’da da Kosova’da da azınlıktır. Evet, siyasette söz hakkı verilmiştir. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin bir Sırp üyesi var. Kosova’da bir bakalım kaç tane Sırp partisi var?
Sırbistan hala “Büyük Sırbistan” hayaliyle yaşamakta ve Kosova’yı bir ili, bir bölgesi… Kısacası kendi toprakları olarak görmektedir. Rusya’yı arkasına alıp Balkanların ağası gibi görünen Sırbistan’da ise medya yalan yanlış ifadelerle Kosova üzerinden Bosna’yı vurmaktadır. Bu iki Müslüman ülke elbette birbirlerini tanıyabilirler. Bu noktada kimse, ama hiç kimse Sırbistan’a bir şey sorma niyetinde değildir. Dolayısıyla Sırbistan diğer Balkan ülkelerinin dış işlerine burnunu sokacağına kendi işine odaklanmalıdır.
Hayırlı günler dilerim.