Kosova’da Başbakan Ramuş Haradinay’ın ve hükümetin istifasının ardından erken seçim çalışmaları henüz başlayamadı. Cumhurbaşkanı azınlık temsilcileriyle görüşmeye başladı, iktidar partisi PDK da erken seçim prosedüre uygun olsun da istiyor ama muhalefet bu durumdan hiç de hoşnut değil.
Daha önceki genel seçimleri kazanan PAN olan PDK, AAK ve Nisma Partilerinin oluşturduğu koalisyon henüz bir başbakan adayı gösterebilmiş değil. Ülkenin istikrarsızlığa gittiğini düşünen Cumhurbaşkanı Taçi, bu koalisyondan bir başbakan adayı çıkarılmasını talep etti.
Belki de bunun nedeni olabilecek bir hareket de muhalefetten geldi. Çünkü tam anlamıyla erken seçim ilan edilebilmiş değil. Kosova muhalefeti Cumhurbaşkanı Taçi’ye bir ültimatom göndererek erken seçim ilan edilmezse gerekli olan 80 oyu toplayıp meclisi feshedeceklerini söyledi.
Belki de iktidarın en büyük ortağı olan PDK ise muhalefete göre seçime hazır değil. Bu bir bahane sayılamaz. Başbakanın istifasından iki hafta geçti ve PDK’nin elinde bir ‘acil eylem planı’ yok.
Sürecin gecikmesinin en büyük sebeplerinden biri olarak da Cumhurbaşkanı Taçi olarak gösteriliyor. Taçi sadece azınlık temsilcileriyle görüşürken henüz hiçbir siyasi parti temsilcisiyle görüşmedi. Ülkedeki partiler ise davet bekliyorlar.
Kosova’da oluşan bu olumsuz hava dileriz ki kısa sürede dağılsın, yeni başbakanıyla yeniden ayağa kalksın. Tabi ki bundan daha büyük dileğimiz siyasi bir kriz yaşanmasın. Zaten 1-1,5 yıllık süreçte gözle görülür siyasi krizler yaşandı.
Yapılacak şey ise basit. Madem ki hükümet istifa etti, bir erken seçim yapılmalıdır. Erken seçim tarihinin ise anayasaya göre hükümetin istifasını takip eden 30-45 gün arası olarak gösteriliyor. 14 gün geçti bile.