Kim mutlu olmak istemez ki !
Çoğu kez insan bazı beklentilerle de karşı karşıya kalıyor hayatta. Yaptığı işlerden bazen kazançlı bazen de başarısız olabilir, ama her şeye rağmen insanın amacı mutluluğu yakalamaktır. Aslında insanın mutlu olma hakkı vardır. Mutluluk gönlün arzuladığı ve insani ihtiyaç ve isteklerin karşılanmasıyla kavuşulan sevinç ve ferahlık durumudur. Daha doğrusu mutluluk bedenin maddi rahatlığında değil, ruhun aydınlığındadır. İnsanlar mutluluk peşinde koşuyor, zor şartlara katlanmayı da göz önüne alıyor. Hiç şüphesiz ki herkesin isteği mutlu olmaktır. İnsan hayatta çeşitli durumlarla karşılaşıyor, bazı olumsuz şeyleri dile getirirken, “Bütün bunlar yaşanırken, nasıl mutlu olunur?” diyerek çoğu kez feryad ediyor.
Mutluluk mümkün mü?
Akademisyen ve eğitmen Doç. Dr. Ufuk Çakmakçı, “ Mutluluğun önemli aktörlerinden biri zihin. Zihni eğitmezseniz hiçbir zaman halinden memnun olmaz. Hep daha fazlasını ister, sürekli olmayanı kovalama eğiliminde olur. Şimdiki zamanda hiçbir şey bize yetmiyor. Belki de mutlu olmak için yaratılmış bir varlığın, kendisini, kendi eliyle mutsuz ettiği bir durumdan bahsediyoruz.”
Hiç şüphesiz herkesin mutluluk peşinde koştuğu, ulaşmaya çalıştığı bir duygu halidir. Beki de çok yakınındadır.
Fransız yazar ve romancı George Sand: “Mutluluk daima yıkınımızdadır. Yakalamak için çoğu zaman elimizi uzatmak yeter”.
Mutluluk nedir?
Bu sorunun cevabı kişiden kişye değişir, çünkü sahip olunan şeyler ve beklentiler farklıdır. Mutluluk örnekleri çoğaltırken şu bir gerçek ki, büyük şeylerden herkes mutlu olur, önemli olan küçük şeylerden mutlu olmaktır. Yani elimizde olan ve sahip olduğumuz şeylerin kıymetini bilmek, onlardan keyif alarak mutluluk duymaktır.
Antik Romalı yazar Plautus :” Biz insanlar, mutluluğumuzun kıymetini onu kaybettikten sonra anlarız”.
Hep önüne bakarak değil, arkaya da bakarak bulunduğu durumu düşünmelidir insan. Yoksa şu duruma geldiğim zaman, şunları elde ettiğim zaman, şunları tamamladığım zaman mutlu olurum demenin nekadar yanlış olduğunu mutlaka bilmelidir insan.
İngiliz yazar William Shakespeare: “Sahip olmadıklarına ulaşmak için çabalarken, sahip olduklarını unuttuğun için mutsuzsun.”
Kendisiyle barışık insanların en önemli göstergesi mutlu olmalarıdır.
Türk bilim insanı Psikiyatr Prof. Dr. Özkan Pekaş: “Özellikle duygulanımlarını dengeleyen, tepkilerini kontrol edebilen, mümkün olduğunca,nerede,ne şekilde davranacağını iyi planlayan, mutlu, huzurlu ve insanların huzurunu kaçırmayan, sorunlara takılıp kalmayan, aksine çözüm üretmeye çabalayan, mutlu oldukları dışarıdan belli olan insanlar, kendileriyle barışık oluyor.”
İnsanlar birbirinden farklıdır. Birini mutlu eden bir şey başkasını mutlu etmeyebilir. İnsanı gerçek mutlu eden ise elindekine yetinmek, kıskançlıktan uzak durmak, başkalarını sevmekle mümkündür.
Alman edebiyatçı Johann Wolfgang Von Goethe : “Başkalarının mutluluğundan kendine pay çıkaran, en mutlu insandır”.
İnsanın mutlu yaşamasında insani ilişkilerin önemli yeri vardır. Her şeyden önce insanlara karşı saygılı ve hoş görülü davranmak, kimsenin kusurlarını araştırmamak, dinleme, konuşma ve nezaket kurallarına uymak, başkalarını rahatsız edecek davranışlardan uzak durmak, kimsenin özel yaşantısına müdahale etmemek, kalp kırmamak, samimi olmak, dürüst ve güvenilir olmak, iyilik yapmak, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmak, vefalı olmak, başkasına değer verdiğimizi hissettirmek gibi güzel davranışlarla sağlıklı ilişkiler sonucunda mutlu olur insan.
İngiliz yazar Aldous Huxley: “Mutlu olmanın en garantili yolu bir başkasını mutlu etmektir”.
Kime göre, neye göre ve nasıl bir mutluluk insana fayda sağlar, insanı sevinçli ve huzurlu kılar?
İngiliz yazar Charlotte Bronte: “Paylaşılmamış bir mutluluğa mutluluk demek güçtür, hiçbir tadı yoktur bunun.”
Yapılan bilimsel araştırmalar bir gerçeği göstermektedir. Mutluluğa en çok katkı sağlıyan ve mutluluğu artırmanın yolu şükretmekten geçtiği kanıtlanmıştır. Aynı zamanda özverili olmak, uyumlu ilişkiler kurmak, karşılık beklemeden yardım elini uzatmak mutlu olmanın şartı olarak gösterilmektedir.
Cenevreli filozof ve yazar J.J. Rousseau: “Her şeyden önce iyi olalım, ondan sonra mutlu oluruz”.
Çoğu kez insan mutlu olmadığı durumlarda mutlu olduğunu göstermeye gayret eder. Hoşlanmadığı bir şeyi hoşlanmış gibi, sevmediği şeyi sevmiş gibi, hüzünlendiğini göstermemek için mutlu gibi davrandığı da oluyor.
Türk yazar ve gazeteci Peyami Safa : “ Bugün mutlu ol, çünkü kimse senin üzgün olmanı umursamıyor.”.
İnsan çoğu kez mutsuz olduğundan şikayet eder. Her istediğine uluştığına, amaçladığı varlığa eriştiğine rağmen yine de mutsuz olduğundan yakınır.
Hz. Mevlana: “Mutlu olmak istiyorsan gururu bırak, gönüller almaya bak”.
İnsanlar nasıl mutlu olabilir ?
Bu sorunun cevabı biraz zordur herhalde. Bunun cevabını hep birlikte bulmak daha doğru değilmidir sizce ?
Belki de insan, niçin yaşadığını, hayatın neyin aydınlattığını, dünyada neden var olduğu bilincine sahip olursa o zaman mutluluk yolunu bulmuş olur.
Fars asıllı ünlü filozof İbn Miskeveyh’e göre insan var oluş amacını bilerek yaşadığı zaman iyi ve mutlu insan olur.
Başkasını üzerek mutlu olmaya çalışmak mutluluk mudur sizce?
Ya yalnız kendisinin mutlu olmasını isteyenler, elindeki bütün imkanları kullananlar, başkasının mutluğunu çok görenler ve her durumda mutluğuna engel olanlar…
Mutluluk, şartların ne olduğunu değerlendirmeden hep kazanmak ve başarmak mıdır? Yoksa mutluluk, kul hakkına girmekten korkarak kaybetmeyi göze almak mıdır? Başkasının da mutlu olması için fedakarlıktan çekinmeyen insanlara ne demeli …
Mutluluk herkes için farklı bir anlam ifade edebilir ama şu bir gerçek ki maddi hırslara yenik düşmek mutsuzluğun ana sebebi olabilir.
Sevgiden yoksun, içi nefret ve kinle dolu, öc alma hırsıyla yaşayan insanların mutlu olması mümkün müdür ?
Sözün özü, mutluluk insanın kendi içinde, başkalarının hayatında değil !
Sonsuz mutluluklar dileği ile…