Amerika Birleşik Devletleri Dış Politika İşleri Müsteşarı David Hale geçtiğimiz günlerde Kosova’daydı. Müsteşarın gündeminde Kosova’nın Sırp ürünlerine uyguladığı vergi vardı. Hale, Cumhurbaşkanı Thaçi, Başbakan Haradinaj ve Meclis Başkanı Veseli ile yaptığı görüşmenin neticesinde Kosovalı liderleri suçlamamış(!)
Geçtiğimiz hafta Amerika’nın Kosova sınırındaki bir üssü kapattığını yazmış ve birçoğumuz basından bu olayı takip etmiştik. Boldsteel üssünün kapanmasının ardından ‘acaba Amerika, Kosova’dan asker çekiyor mu’ sorusu aklımıza düştü. Uzaydan bile görüldüğü iddia edilen bu üssün boşaltılması, vergi konusunda gerilen Amerika- Kosova ilişkileri açısından da önem arz etmekteydi.
Görüşmenin ardından Haradinaj, yaptığı açıklamada Kosova olarak hazır olduklarını, Sırbistan’ın görüşme masasına dönmesini ve bu meselenin karşılıklı tanıma ile sonlanmasını dilediğini bildirdi Amerikalı müsteşara. Bizim de dileğimiz elbette bu yönde. Tarihin her döneminde bilhassa 1900’lü yıllardan itibaren (hatta daha da önce) huzurun ‘h’sini görmemiş Balkanlarda belki biraz olsun gerginlik azalır. Meclis başkanı ise yaptığı açıklamada belki de farkında olmayarak ülkesinin Amerika’ya muhtaç olduğunu ima etti.
“Görüşmede, Kosova’nın amaçlarının yalnız Kosova ile ABD arasında daimi ortaklığını güçlendirip korumakla gerçekleşebileceğini söyledim. Sayın Hale’e aynıca ne pahasına olursa olsun Kosova ile ABD arasında ilişkilerin zarar görmesine izin vermeyeceğimi ve ilerdeki faaliyetlerimizin ABD ile koordineli bir şekilde sürdürüleceği tutumumu ifade ettim. ABD ile birlikte Sırbistan tarafından tanınmayı sağlayacağız.”
Diyen Veseli daha bir hafta öncesini unutmuş. Amerika’nın bölgede bir üs kapatıp askerlerini bölgeden çektiğini hatırlatmak isteriz Sayın Meclis Başkanına.
Hale ise ziyaretinde diyalog çözümünü desteklediklerini bildirmiş. Şimdi buraya kadar her şey normal. Sözlerinin devamında ise dilinin altındaki baklayı çıkarıp: “Kosova eğer diyalogun başarısızlığından sorumlu olursa bunun bedeli çok ağır olacaktır” diyebilecek kadar da özgüvenli. Bu tehdit de Amerika’nın Kosova’ya ne kadar sahip çıktığının (!) en derin göstergesidir.
Buradan sesleniyoruz. Kosova’nın Amerika’ya ihtiyacı yoktur. Türkiye, ilk tanıyan ülke olarak, Kosova’nın destekçisidir. Geçmişteki siyasetçiler belki 1999 yılında gerçekleşen savaş için hiçbir şey yapamadılar. Ama ülkemizin insanı bilinçli ve nerede olması gerektiğini çok iyi biliyor.
Saygılarımla efendim.