Kosova’da halkın en büyük derdi yoksulluk ve işsizlik olarak göze çarpmaktadır. Ayrıca Kosova halkının düşüncesine göre hükümetin yaptığı yolsuzluklar halka olumsuz olarak yansımakta.
Geçtiğimiz iki hafta boyunca gözümüzün bebeği, çok sevdiğimiz Kosova hakkında yazılar ele almıştık. Bu iki yazıda genç kardeşlerimizin işsizlik probleminden dolayı ülkelerini terk ettiklerinden bahsetmiştik. Bu hafta içinde Kosova’da yayımlanan gazetelerde okuduklarımız işsizliğin sadece genç nüfusu değil, genel nüfusu ilgilendiren bir mesele olduğunu gördük.
Yapılan bir araştırmanın neticesi yayımlandı. Bu projeye göre Kosova halkının %29,4’ü ülkedeki işsizlik ortamından şikayetçi. Bunun çözümü elbette iş yerlerinin artması ve üretime katkı olması. Geçtiğimiz yılın Kasım ayında Kosova hükümeti, Sırbistan menşeli ürünlere %100 vergi zammı getirmiş ve bu karar bölgede yeni bir gerginliğe yol açmıştı. Haradinaj, Sırbistan, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyana kadar bunun bu şekilde devam edeceğini söylerken; Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Kosova’nın bu kararı tek başına alamayacağını, buna mutlaka birilerinin müdahil olduğunu açıklamıştı. İki ülke liderlerinin atışması bugün de devam etmekte.
Kosovalı bir şirket ise üretimi ve işçi sayısını artırma kararı alıp uygulamaya başladı. Elbette güzel bir harekettir. Diğer şirketlerin de bu harekete katılması en büyük dileğimiz. Ayrıca Prizren’de faaliyet gösteren bu şirketin ürünleri Almanya, İsviçre, İtalya ve diğer ülkelere de ihraç edilmekte. Yani uluslararası bir şirketten bahsediyoruz.
İkinci büyük sorun olarak görülen yolsuzluktan şikayet edenlerin oranı ise %23,4 olarak gösterilmekte. Siyaset bizim işimiz değil, ilgilenmiyoruz. Fakat Kosovalı tanıdıklarımızdan dinlediğimiz kadarıyla ülkeyi yönetenlerin “kendilerine ait sadece bir parça eşya varken şimdi nasıl olur da büyük evlerde otururlar” soruları da dikkate alınması gereken bir soru. 7 yıl önce Kosova Cumhurbaşkanı’nın maaşı 2,873 euro iken şimdilerde ne kadar olduğuna dair bir tahmin yürütmek zor. Aynı dönemde meclis başkanının yıllık geliri 34,400 euro, başbakanın ise 17,318 euro olarak görülüyor. Ve şu anda Kosova’da asgari ücret aylık yaklaşık 200 euro. Bundan tam sekiz ay önce Kosova hükümeti asgari ücretin 250 euro olmasına karşı olduklarını bildirmişlerdi. Yorumu sizlere bırakıyorum.
Son olarak da %8,6’lık kesim ise yoksulluğu en büyük problem olarak gösterdi. İşsizliğin ve yolsuzluğun olmasının tabii sonucu yoksulluk olur. Alım gücünün düşmesi ve neredeyse yok olma noktasına gelmesiyle halk fakirleşir. Kamuya geçen, bizim deyimimizle kapağı devlete atan elbette rahatlıyor. Fakat siz de takdir edersiniz ki kamu sektörüne herkes giremiyor.
Kosovalı emekliler maaşlarını bu aydan itibaren zamlı almaya başladılar. Fakat aldıkları %20’lik zam bile yetmiyor. Çünkü emekliler aldıkları para ile bir aylık gıda masraflarını bile karşılayamıyorlar. Yani zam gelse de Kosovalı emeklilerin çilesi kolay bitecek gibi gözükmüyor.
Kosova hükümetinin önce ayağındaki prangadan kurtulması gerekmektedir. Bu yıl İstanbul’da düzenlenen Dünya Yatırımcı Melekler İş Forumu’nda konuşan Meclis Başkanı Kadri Veseli tüm hükümetlere Kosova’ya yatırım yapma konusunda çağrıda bulunmuştu. Ortaklıklar yapılması konusunda da kendisinin çok çalışacağına dair söz vermişti. Dileriz ki Kosova’daki ekonomik problemler çabuk çözülür. Dualarımız her daim Kosova ile birliktedir.
Saygılarımla efendim.
Kosova’da Sorun Yolsuzluk, Yoksulluk ve İşsizlik