Kosova ile ilişkilerimiz çok eskiye dayanmaktadır. Kosova, Sultan I. Murad zamanında Osmanlı’ya dahil edilmişti. Sultan I. Murad’ın türbesi de bugün Priştine- Mitroviça arasında bulunmaktadır.
Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını, Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği günden hemen bir gün sonra (18 Şubat 2008) tanımıştır. Bağımsızlığın ilan edilmesinden 9 yıl önce, yani 1999’da Türkiye, başkent Priştine’de Eşgüdüm Bürosu açmış, bağımsızlığın ilan edilmesinin ardından da bu büro Başkonsolosluk olmuştur. Türkiye bu manada Kosova’da Başkonsolosluk açan ilk ülke olmuştur.
Günümüzde de Kosova ile ilişkiler çok iyi seviyededir. Kosova’da Türk toplumu halihazırda 1 bakan ve 2 milletvekili ile temsil edilmektedir.
Kosova’ya 2001 yılında giren Türk Tabur Görev Komutanlığı, konuşlandığı Prizren’de halka birçok yardımlar yapmıştır. Prizren’in köylerine asfalt dökmek, her Cuma Namazı sonrası halka yemek dağıtmak gibi güzel görevler üstlenmiştir. Tarihi dokuya da önem veren Tabur, şehrin merkezinde bulunan ve 1999 Kosova Savaşı sırasında zarar gören ve 1455 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından inşa edilmiş Namazgah’ı restorasyonunu üstlenmiş ve kısa sürede tamamlamıştır.
Kosova’da geçtiğimiz cumartesi günü iftarı Kosovalı Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar birlikte açtı. Ramazan’ın ilk iki günü iftar Türksat tarafından verildi. Ayrıca Priştine Başkonsolosumuz Kıvılcım Kılıç da tüm Ramazan ayı boyunca Kosovalı vatandaşlarla bir arada olup, ilişkilerin daha da güçlendirilmesi için çalışmalar yapacaklarını iftar programında açıkladı.
Dün İHH (İnsan Hakları ve Hürriyetleri) Vakfı, Kosovalı 200 gazi ve şehit ailesine gıda yardımında bulundu. İHH, Priştine ve Kosova Ovası’nda bulunan beldelerle birlikte Prizren, Mamuşa, Yakova ve Rahoveç gibi şehirlerde de yardıma muhtaç kimselere ulaşmayı, toplamda da 2000 kişiye yardım ve gıda maddesi götürmeyi amaçlıyor.
Tarihi, mimari ve kültürel açıdan benzerlik taşıyan Prizren ve Amasya kardeş şehir oluyor. Daha önce Prizren’deki çocuk oyun alanlarında Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yardımları mevcuttu. Ayrıca inşallah Arnavutluk’un Berat şehri de bu iki şehre kardeş şehir olacak. Resmi süreç yakında başlıyor. Cenab-ı Hakk, hayırlısını nasip etsin inşallah.
Etle tırnak gibi olan Kosovalı yerli halk ve Türkiye arasındaki bağdan bahsetmiştik. Bunun en somut örneğini de 15 Temmuz sonrasında gördük. Onlar ne kadar bizim arkamızdaysa, biz de Kosova’nın misli derecede arkasındayız. Fakat Kosova’yı yine karıştırma düşünceleri bugünlerde karşımıza çıkıyor.
Nitekim Sırbistan yine Kosova’nın iç işlerine el atmış durumda. Eski Başbakan Ramush Haradinaj’ın (Ramuş Haradinay) yeniden başbakan olmasını istemeyen Sırbistan hükümeti, bunun bölgedeki istikrarını etkileyeceği görüşünde. Haradinaj, ocak ayı başında Fransa’da gözaltına alınmış ve adli kontrol şartı ile serbest bırakılmıştı. Yakalama kararını çıkaranın da Sırp makamları olduğunu altını çizmemiz gerek. Erken seçimlerin sonucunun ne olacağı bilinmez ama Ramush Haradinaj’ın dönüşünün Kosova siyasetine dinamik kazandırması bekleniyor.