Ey insan, kendine karşı dürüst olmak ne demektir ?
İnsan, çoğu kez dürüstlüğü hep başkasında arar, karşıdakinin dürüstlüğünu sorgular. Kendisine dürüst davranılmadığından, dürüst kararlar verilmediğinden yakındığı oluyor. Aslında hep karşı taraftan dürüstlük beklerken kendi dürüstlüğü aklına bile gelmiyor. Başkasına değil, kendine karşı dürüst olmasını…
İnsanın kendine karşı dürüstlüğünde en önemlisi kendini kandıracak davranışlarda bulunmamasıdır, daha doğrusu kendi hatalarını kabul etmekte , kendini aldatmakta, kendini haklı göstermekte… uydurduğu bahanelere inanmakta…kendini avutmakta, kendine yalan söylemekte, gerçekleri örtbas etmekte dürüst davranmalıdır. Kendine karşı dürüst olması, hayatın sorumluluğunu yüklenmesi, başkalarını ve koşulları suçlamamakla, kendi hata ve başarısızlıkları için başkalarını suçlu göstermemektir.
Sheakspeare Hamlet’te Polorious Paris’e gitmeye hazırlanan oğluna şu nasihatte bulunuyor : “ Ve en önemlisi kendine karşı dürüst olmandır. O zaman, gündüzün geceyi izlediği gibi. Kesinlikle hiç kimseye karşı riyakar davranamazsın”.
Burada söylenmek istenen , yaygın biçimde bilinen bir şeydir aslında. Kendine karşı dürüst olmadan başkalarına karşı dürüst olunamaz !
İngiliz oyun yazarı William Shakespeare : “ Diğerlerine karşı dürüst olmadan, kendine karşı dürüst ol !”.
Evrensel bir değer olan dürüstlük, karakter eğitimde önemli bir yere sahiptir. Dürüst olan insan hem kendine hem de topluma karşı faydalı olduğu bir gerçektir. Dürüstlük ise şöyle ifade edilmektedir : Gerçeği saklamama, doğru olmak, çıkarlarını bir kenara bırakarak olanı olduğu gibi anlatmaktır. O zaman dürüstlüğün olduğu yerde yalan olamaz, çünkü dürüstlüğü yok eder. Kendine karşı dürüst olmayan , gerçeği bildiği halde kendini kandırmaya devam etmektir. Ama buna hiç gerek yoktur, olduğu gibi kabul etmek ve görmektir. Beğenmediğin tarafını da kabul et. Hatalarını, eksiklerini, yanlışlarını, kötü alışkanlıklarını…
Amerikalı eğitimci, yazar Stephen Richards Covey : “Dürüstlük doğruluğu içerir, ama ondan da öte bir şeydir. Doğruluk, gerçeği söylemek; yani sözlerimizi gerçeğe uydurmaktır, dürüstlük ise gerçeği sözlerimize uydurmak; yani sözümüze bağlı kalmak ve beklentileri gerçekleştirmektir ”.
Kendinize karşı dürüst olun!
Dürüst ol ki mutlu olasın !
Birçok kişi kendini dürüst olarak görür, ama gizleyerek veya dile getirmeyerek başkasını aldatmaktan çekinmiyor. Unutma ki “Hepsinden önemlisi, kendine karşı dürüst ol. O zaman başkalarına karşı da dürüst olursun.”
Öncelikle kendinize karşı dürüst olun, sonra da etrafınıza. Sonucu her ne olursa olsun. Özünüzle sözünüz bir olsun. Olsun ki, hayallerinize giden yolda enerjiniz bölünmesin.
Hep başkasının dürüst olmasını beklerken sen dürüst ol !
Dürüst olmak sadece yalan söylememek olsaydı çok kolay olurdu uygulaması. Ama aynı zamanda dürüstlük dürüst davranmayı; kendini ortama ayarlamadan, kıvırmadan anlatmayı da kapsar, asıl zor olan taraf budur.
Amerikalı yazar ve şair Heinrich Karl Bukowski : “ Dürüst olduğun için kaybedebilirsin, ama yalan söyleyip utanmaktan iyidir”.
Kendine karşı dürst olmak kendi ihtiyaçlarını doğru belirlemektir. Kendinize karşı soracağınız soruları doğru cevaplandırmış olursanız kendinizin dürüst olduğunuzu anlamış olursunuz.
William Shakespare : “ Diğerlerine karşı dürüst olmadan, kendine karşı dürüst ol “.
Kendine karşı dürüst olmayı unutma !
Unutma ki sergilediğin gösterişli dürüstlüğünle başkalarını kandırmış olabilirsin ama kendini asla…
Bedeli ne olursa olsun dürüst kal !
Hz. Ömer : “ Dürüstlük pahalı bir mülktür, ucuz insanlarda bulunmaz”.
Önemli olan insanın kendi hatalarını görebilmesi, bu hataları bahane aramadan kabul edebilmesi, kendini kandırmak için sebeplere başvurmaması…
Kendine karşı dürüst olmak, kendine saygı duymaktır…başarıya yol açmaktır…güven kazanmaktır…
İskoçya’nın ulusal şairi Robert Burns : “ Eğer dürüst yaşamışsak, nasıl öleceğimizi düşünmemize gerek kalmaz”.
Kendine dürüst olmak , yalan söylememek, kimseyi aldatmamak, kendi çıkarı için başkasını kandırmamak, olduğu gibi görünmekten başka gerçekleri kabul etmektir, her şey ve herkes için aynı ilkeleri geçerli kılmaktır.
Her zaman ve her koşulda doğru bildiğinin yanında olmak kendine karşı dürüstlüğün önemli bir cesaret örneğidir, babayiğit işidir…
Kendine karşı dürüst olmak elbette zor bir iştir, bedeli ağır bir erdemdir…
Çıkarlarından yoksun kalmaktır…
Dürüstlük mesajı vermek değil, dürüstlük görüntüsü vermek değil…içsel bir dürüstlük…
Amerikalı yazar Stephen R.Covey : “ Dürüstlüğü kanıtlamanın en önemli yollarından biri, o sırada yanınızda olmayan kişilere sadakat göstermektir”.
İnsan şunu fark etmelidir ki kendine dürüst olmadıkça güçlü de olamaz, inandırıcılığı kalmaz, ciddiye alınmaz…
Bizler aslında en büyük yalanları kendimize söylüyoruz…Öyle değil mi ?
Hep olmak istediğimiz yada sahip olduğumuz iyi yanlarımızdan söz ederiz…
Sınavlar bizim hayat yolumuz ama en zor sınav kendine dürüst olma sınavıdır…
Fransız yazarı François de La Rochefaucauld : “ Dürüstlük taslayan insanlar,kusurlarını başkalarından ve kendilerinden gizleyenlerdir, gerçek dürüst insanlarsa bu kusurlarını iyi bilen ve itiraf edenlerdir”.
Kendine dürüst olan insanın kazandığı en önemli nedir sorulursa her halde kazandığı kendisine olan saygısıdır.
Avusturyalı psikolog ve filozof Paul Watzlawick : “ En önemlisi kendine karşı dürüst olmaktır ”.
Dürüst olmadığımız her an kalbimizde derin bir sızı, boşluk, eksilme, yaralanma oluşur.
Dürüstlük; “her şeye rağmen, her şeye karşı önce kendine karşı dürüst olmak” demek !
Ey insan! Zannettiğin kadar dürüst müsün ?
Kendine karşı dürüst ol ki, dürüstlük aramak hakkın olsun…
Yüreğinize,kaleminize sağlık saygilar
Tebrikler sayın hocam
Ne güzel yazdın Allah sağlığını versin İnshAllah.
Bunu Trump’a da göndersen ey olur.
Çocukluğumda hatırladığım kadarıyla yaşlilarımız, birisinin yalanıni yakaladıgi zaman: “SEN KENDİ KENDİNİ ALDATIRSIN…KENDİNE GEL”- derlerdi…Bir de Mevlana Hz. ne güzel söylemiş: “YA OLDUĞUN GİBİ GÖRÜN; YA GÖRÜNDÜĞÜN GİBİ OL”…Sağol Eyüp Abey
ALLAH senden razi olsun. Dürüstlükten ayırmasın. Gerçektır, dürüstlük çoook pahalidır. EYVALLAH Eyüp Abey