Bugün Balkanlardan çıkıp Katar’da neler olduğuna bir bakalım. Körfezde sular ısınmaya başladı. Mısır, Libya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen ve Maldivler, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesti. Bunun nedenleri nedir? Hemen inceleyelim.
Katar, Suriye’de terör örgütlerini (Nusra ve IŞİD), Mısır’da Müslüman Kardeşleri desteklemesi, El Cezire gibi yayın organları yoluyla terör örgütlerinin propagandasını yapması ve Yemen’de İran yanlısı Husileri desteklemesi gibi nedenler sayılabilir.
Katar, Türkiye’nin ardından Mısır’da yapılan darbeye ‘darbe’ diyen bir ülkedir. Bu nedenle darbeci Sisi’nin Mısır’ı tarafından dışlanması normal. Üstüne üstlük Müslüman Kardeşler’i de destekleyen bir ülke. Müslüman Kardeşler, Suudi Arabistan’da terörist olarak gösterilen bir yapı. Ne kadar üzücüdür ki darbeye karşı direnen, demokrasiye vurulan baltayı kaldırmak isteyen bir yapı terör örgütü olarak görülüyor. Bu da Suudi Arabistan’ın demokrasiye karşı bakış açısını anlatmaya yetiyor da artıyor. Katar ayrıca Hamas’ı da destekliyor. Hamas’ın siyasi bürosu ve birçok ülkede terörist ilan edilen Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanı’nın da Katar’da ofisi bulunmakta.
Körfez ülkeleri sadece diplomatik ilişkileri kesmekle kalmayıp bir de ulaşım konusunu da ele almış. Mısır, “ikinci bir emre kadar” Katar uçaklarına hava sahasını kapattı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Yemen de tüm hava, deniz ve kara trafiğini durdurmak için çalışmalar başlattı. Ayrıca Katarlı diplomatlara da ülkelerine geri dönmeleri söylendi.
Bunlar işin hep görünen yüzü. Peki işin perde arkasında ne var? Hemen ona da bir bakalım.
Her şey Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti ile başladı. Trump, Suudi yöneticilerden terör konusunda somut adımlar atılmasını istedi. Üstüne Katar’a yapılan siber saldırı da eklenince deyimi yerindeyse film koptu! Açık olan bir şey daha var ki Suudi Arabistan bölgede kendi gücünü hissettirmenin derdinde. Bunu da yaparken ABD’nin güdümünde olan ülkelerle birlikte Katar üzerinde deniyor. Bir de Katar- İran ilişkilerinin yakınlığı Ortadoğu’da bulunan ülkeler tarafından tasrif edilmiyor. ‘Katar Krizi’nin nedenleri arasında bunu da saymak mümkün.
Peki, bu durum Türkiye’yi nasıl etkiler?
Körfez’de bulunan tüm ülkelerle sorunsuz bir ilişki yaşayan Türkiye, iki arada bir derede kalabilir. Hatırlanacağı gibi Katar’da bir de askeri üssümüz bulunuyor. Olası bir askeri harekat bizi zor durumda bırakabilir.
Ne kadar üzücü değil mi? Yedi adet MÜSLÜMAN devlet birbirine giriyor. Uyanın ey Müslümanlar, uyanın! Adam sizden onbinlerce kilometre uzakta ellerini ovuşturarak sizi izliyor. İnşallah, en kısa zamanda diyalog yolu kurulur ve bu kriz atlatılır. İnşallah bir daha Müslüman ülkeler arasında böyle bir sorun yaşanmaz. Din kardeşliğini unutmadan… Muhabbet ile.