Kur’an-ı Kerim’in 94. suresi olan İnşirâh, keIime anlamı olarak ferahlamak, genişlemek, sevinmek, açılmak manalarını taşır. Bu surenin Arapça yazılışı, okunuşu ve Türkçe meali nedir? Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu âyet-i kerime hakkında ne buyurmuştur?
Kur’an-ı Kerim’in 94. suresi olan İnşirah, kelime anlamı olarak ferahlamak, genişlemek, sevinmek, açılmak manalarını taşır. Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in göğsünün açılıp huzura, feraha, güvene kavuşturulması olayını anlattığından dolayı sure bu adı almıştır. Sure Mekke’de inmiştir, Nüzul sırasında 12. dir. Sekiz ayetten oluşan surenin ismini “Şerh” “Elem neşrah leke sadrak” olarakta söyleyenIer vardır.
Mealin’den de anlayacağımız üzere, her zorlukta, sıkıntıda bir kolaylık var. Her zorluğun kişiye katacağı bir Güzel’lik vardır, yeter ki sabret ve ümit’ini yitirme. Mealde de dediği gibi “Ve ancak Rabbinden ümit et, O’na doğrul!” O’na teslim ol. Rabbini Sev ve Güven, O herşey’in hayırlısını bilendir…
İnşirâh Suresi Arapça Yazılışı
İnşirâh Suresi Arapça Okunuşu
Elem neşrah leke sadrek
Ve vada’na ‘anke vizreke Elleziy enkada zahreke
Ve refa’na leke zikreke
Feinne me’al’usri yüsren
İnne me’al’usri yüsren
Feiza ferağte fensab
Ve ila rabbike ferğab
İnşirâh Suresi Anlamı (Meali)
Senin için bağrını açmadık mı?
Senden o yükünü indirmedik mi?
O sırtında sana eziyet veren yükünü?
Senin şanını yüceltmedik mi?
Demek ki, her zorluğun yanında bir de kolaylık var.
Evet o zorlukla beraber bir de kolaylık var!
Bu yüzden boş kaldığında yine kalk yorul!
Ve ancak Rabbinden ümit et, hep O’na doğrul!
KeIime anlamı olarak ferahlamak, genişlemek, sevinmek, açılmak anlamlarına gelen İnşirâh Suresi, kişinin sıkıntıya düştüğünde, zikretmesi, hatırlaması gereken bir sure olarak da anılır.
İnşirâh Suresi Hakkında Hadis-i Şerif
“İnşirah suresini okuyan kimse, Bana gelipde sıkıntısını gideren gibidir (o kadar sevap ve ecir alır).“ Ebu Suud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşâdü Aklis-Selim), 9/173
Hasancan Albayrak