İnsanların iç dünyalarının güzelliği dış dünyalarına yansır. Bu yüzden, iç dünyalarını güzelleştiremeyenlerin, dış dünyalarını güzelleştirmeleri mümkün değildir. Bunun için, iç dünyanın güzelleştirilmesi, dış dünyanın güzelleştirilmesinden, her zaman hem daha zor, hem de daha önemli olmuştur. Bütün insanlığın geleceğini ilgilendiren sevgiyle silahlanmada ana sorun, insanın dış dünyasını güzelleştirmeden önce iç dünyasını güzelleştirmektir.
Anadolu insanının kültüründe, iç ve dış dünyayı güzelleştirmenin yolu, Yunus’un yoludur. Onun yolunda, iç ve dış boyutlarıyla hayat ne kadar yalınlaştırılırsa, o kadar güzelleştirilir. Yunus’un yolunu izleyenler, hayatı yalınlaştırarak güzelleştirmişler, güzelleştirerek yalınlaştırmışlardır. Onlar hayatın her alanında güzellikte yarıştıkları ve herkesi güzel bildikleri için, onlarla birlikte herkes güzel olmuştur.
Cahit Zarifoğlu’nun “Yedi Güzel Adam”da, “Gül açar boyunlarında / Kolkola durup bağırdıklarında / Bomba düşmüş gibi deprenir toprak / Konuştuklarında” dizeleriyle tanımladığı Anadolu insanının kültüründe, toplumun bütün kesimleri, güzellikte yarışmak ve güzellikle silahlanmak zorundadır. Çünkü güzellikle silahlanarak, güzellikte yarışmanın olmadığı bir toplumda, hayatın hiçbir alanında güzelleşme ve gelişme olmaz.
Güzel insanın iç ve dış dünyasında, güzellik alınır, güzellik satılır, hayatı zenginleştirmede, ne aranılıyorsa, aranılan güzellikte bulunur. Dünyanın her yerinde ülkelerin, üretici gücünü, güzellikte yarışan insanlar belirler. Her ülke güzellikte yarışan kurum ve kuruluşları kadar güçlüdür. Güzellik işletmelerin dünyasında ne kadar geniş yer tutarsa, üretici gözleri de o kadar büyük olur. Güzellik ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın can suyudur.
Güzellik için her şeye katlananlar, güzellik her şeydir diyenlerdir. Güzellikten toplumun hiçbir kesimi zarar görmez. Ancak güzelliği insanlar, dış dünyalarından daha çok iç dünyalarında aramalıdırlar. İki dünyalarında da, insanlar neyi arıyorlarsa, onu bulurlar. Güzeller güzelini bulanlar, her gün güzel olmasını bilenlerdir.
İnsanlar için, tek tek güzel olan, toplum için de güzel olur. İnsanın kendini güzelleştirmesi, hayatı güzelleştirmesidir.
Güzelliği sevenler, güzel olurlar.
Güzelliğin güneşi asla batmaz.