Geçtiğimiz Cuma günü öğleden sonra Kosova’dan gelen haberin ardından yer yerinden oynadı. 2017 yılındaki genel seçimlerde ikinci kez Başbakanlık koltuğuna oturan Ramuş Haradinay, kendisinin ve hükumetin istifa ettiğini açıkladı.
Eski bir UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu) Komutanı olan Haradinay, 1999 savaşının ardından 2004-2005 yılları arasında da başbakanlık yapmıştı.
Haradinay, 1999 Savaşı’nda Kosovalı Sırplara insanlık suçu işlediği için iki kez Lahey Adalet Mahkemesine çıkmış ve ikisinde de delil yetersizliğinden beraat etmişti.
Haradinay, Kosova Başbakanı sıfatı ile değil onurlu bir savaşçı olarak mahkemeye çıkmayı tercih ettiğini söyledi. Başbakanlık makamı elbette önemlidir ve hiçbir ülkenin başbakanı bu makamın kirlenmemesi için elinden geleni yapar. Bu normal bir durumdur.
Peki Haradinay kimdir?
3 Temmuz 1968 Deçan (Kosova’da Yakova ve İpek şehirleri arasında bir kasaba) doğumlu Haradinay, Kosova Kurtuluş Ordusu’nun komutanlarındandı. Kosova halkının bir kısmı için ‘skandalların başbakanı’ idi Haradinay. Üstelik de Kosova Savaşı’nın sembol ismi olan Adem Yaşari’nin Sırplar tarafından Prekaz’da kardeşleri ve akrabalarıyla birlikte katledilmesine kayıtsız kaldığını düşünenler de var.
Haradinay bir süre sonra Interpol’ün de arananlar listesine girdi ve çok geçmeden Fransa’da, Sırbistan’ın isteği üzerine gözaltına alındı.
2017 seçimlerine yaklaşıldığında serbest bırakılan Haradinay seçimlere katılabildi ve %10’a yakın bir oy aldı. Pamuk ipliğine bağlı bir azınlık hükümeti kuruldu. Cuma günü itibariyle de bu hükumet resmen istifa etti.
Kosovalıların bir kısmı eski başbakanlarının adının sürekli yolsuzluklara karıştığını ve sadece bir bisiklete sahip bir kişinin nasıl bugün onbinlerce Euro’yu bir haftalık tatilinde harcayabildiğini konuşuyorlar. Masrafların kimin tarafından karşılandığı ise tam bir muamma.
Başbakan olduktan sonra yaptığı icraatlarla da Balkanlarda gündeme oturmayı başarmıştı. 2018 Aralık’ında Sırp ürünlerine %100 vergi getirmesi ve Sırbistan’ın Kosova’yı tanımadan vergiyi kesinlikle kaldırmayacağını açıklaması, Cumhurbaşkanı Taçi ile sürekli yaşadığı problemler ve yolsuzluklar nedeniyle birçok kimse için ‘beceriksiz bir başbakan’ idi.
FETÖ’ye verdiği destek de unutulmamalı. Geçtiğimiz yıl altı FETÖ mensubunun uygun tabirle ‘mandallanıp’ Türkiye’ye yollanmasının ardından Haradinay, İçişleri Bakanı ve İstihbarat Başkanı’nın görevden almıştı. Cumhurbaşkanının bilgisi dahilinde olan bu operasyonun ardından Haradinay’ın attığı bu adıma kimse anlam veremedi. Fakat Amerika’nın FETÖ desteği aşikar iken Haradinay neden destek vermesin? Şu da göz önünde bulundurulmalıdır ki Kosova’da FETÖ okulları hala aktif durumda.
Şimdi ise gündem erken seçim. Hükumetin istifasının ardından ülke anayasaya göre 30 ila 45 gün süre zarfında genel seçimlere gitmeli. Yani Eylül ayının başı Kosova siyaseti için önem arz ediyor. Şimdiden hayırlı uğurlu olsun.