Kosova, 1999 yılındaki savaşın ardından 2008 yılında bağımsızlığını ilan edip Avrupa’nın en genç ülkesi konumuna gelmişti. Kosovalılar bağımsızlıklarını elde ettiler etmesine de ülkedeki savaşın ardından gerçekleşen ekonomik sıkıntılar yüzünden ülkelerini ne yazık ki terk ediyorlar.
Evladı Fâtihan toprağı Kosova’nın genç nüfusu çok büyük oranda ülkelerinden ayrılmak zorunda kalıyor. Büyük çoğunluğunu işçi sınıfının oluşturduğu bu topluluk daha rahat bir yaşam için ülkelerinden ayrılıyor.
Bu topluluğun içinde eğitim için ayrılanlar da bulunmakta. Kosovalı öğrencilerin Türkiye’de ise daha çok rağbet ettikleri şehirler Bursa ve Edirne olarak dikkat çekmektedir. Türkiye’de eğitimini tamamlayan Kosovalı gençlerin ise çok az bir kısmı ülkelerine dönerek hizmet etmekteler.
Avrupa’nın değişik yerlerine göçen Kosovalılar ise, Kosova vatandaşlığından çıkmak için bulundukları yerlerdeki belediyelere başvurmaktalar. Düşünün ki sadece Prizren’de 294 kişi geçtiğimiz yıl içinde vatandaşlıktan çıkmak için başvuru yapmış.
Durumun ne kadar vahim olduğunu ise bize rakamlar anlatmakta. 2008 yılındaki nüfus sayımı sonuçlarına göre 2 milyon 200 bin olan nüfus, bu yıl 1 milyon 800 bine gerilemiş durumda. Siyasi yorum yapmaktan kaçınsam bile acizane, nüfustaki gerilemenin bile Kosova halkının mevcut hükumete karşı olan güvensizliğini göstermekte.
Bizler bir’iz. Bir parçayız. Birbirimizin can acısını kilometrelerce uzaktan hissederiz. İnşallah Kosova halkının kendi ülkesinden ayrılma hadisesi yakın zamanda sona erer ve Kosova da ilerlemeye başlar.
Saygılarımla.