Allah’ın 99 isminden biri olan Halîm, kelime anlamı olarak “(insanlar için) yumuşak huylu, uysal.” anlamını taşımaktadır. Kur’ân-ı Kerim’de nerelerde geçmektedir?
Allah’ın 99 isminden biri olan “El-Halîm ” ismi; kelime anlamı olarak “(insanlar için) yumuşak huylu, uysal.” anlamına gelmektedir. El-Halîm, Kurân-ı Kerim de 15 yerde geçmektedir. Bunlardan on birinde Allah Azimüşan’a izafe edilmiştir. El-Halîm kelimesi tek başına kullanılmayıp altı ayette “bütün günahları bağışlayan” manasındaki “El-Gafûr”, üç ayette “hakkıyla bilen” manasındaki “El-Alîm”, bir ayette “her şeyden müstağni olan, kendi dışındaki her şeyin O’na muhtaç olduğu varlık” manasındaki “El-Gani”, bir ayette de “az iyiliğe çok mükafat veren” manasındaki “Eş-Şekûr” ismiyle birlikte geçmiştir.
Halîm, yumuşak huylu, güler yüzlü manasına gelmektedir. Öfkesiz ve sabırlı demektir. Cenâb-ı Hak ne kadar yumuşak bir kudrete sahiptir ki günaha giren ve sabahtan akşama kadar O’nu inkar etmekle uğraşan kullarına acele ederek cezalandırmıyor ve onlara fırsat veriyor. Bu da insanların aklının başına gelmesi, tevbe etmesi için büyük bir nimettir.
Hâlim, günahları bağışlayan ve cezalandırmada acele etmeyen, öfkesine yenik düşmeyen, cahillerin ve asilerin isyanı kendisini kızdırmayandır. Halîm ismi, gücü olduğu halde bağışlayana verilir; gücü olmadan bağışlayana bu isim verilmez.
Allah, Halîm’dir. Cezaları erteleyen veya tamamen kaldırandır. O Allah ki, cezayı hak edenleri cezalandırmada acele davranmaz, tövbe etmeleri için onlara vakit verir. Dilerse, acil ceza verilmesi gereken günahlar için anında cezalandırır. Ancak, O’nun hilmi, günahkarlara zaman tanımayı, fırsat vermeyi gerekli kılmaktadır.
El-Halîm isminin, Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği noktalar;
“Eğer Allah, yaptıkları yüzünden insanları (hemen) cezalandırsaydı, yeryüzünde hiçbir canlı yaratık bırakmazdı. Fakat Allah, onları belirtilmiş bir süreye kadar erteliyor. Vakitleri gelince (gerekeni yapar). Kuşkusuz Allah, kullarını görrmektedir.” (Fatır, 45)
“Yedi gök, yer ve bunlarda bulunan herkes O’nu tesbih eder. O’nu övgü ile tesbih etmeyen hiçbir şey yoktur. Ne var ki siz, onların tesbihini anlamazsınız. O, halîmdir, bağışlayıcıdır.” (İsrâ, 44)
“Allah, onları hoşnud olacakları bir (cennete) elbette koyacaktır. Şüphesiz Allah Alîm’dir (her şeyi bilir), Halim’dir (kullarına yumuşak davranır.) (Hacc, 59)
Hasancan Albayrak