Allah’ın 99 isminden biri olan Bâri, kusursuz yaratan, yaratması tümüyle kusursuz olan. Eşyayı ve her şeyin bölüm ve unsurlarını bir denge ve uyum içinde yaratan anlamlarını taşımaktadır. Kur’ân-ı Kerim’de nerelerde geçmektedir?
99 Esma-ül Hüsna’nın 13. sırasındaki, Allah’ın El-Bâri ismi; “Her şeyi kusursuz ve uyumlu yaratan” demektir. Mahlukatı, hiç yoktan, benzersiz yaratan, aza ve cihazlarını birbirine uyumlu var eden demektir. Gerek insanlarda, gerekse hayvanlarda şekil ve benzerlikleri göz önünde bulundurulursa, bunlardaki uyumluluk ve azaların yerleştirilmelerindeki ahenk, nizam göze çarpar. Bazen minik bir kuş yada kuzu yada bir çiçek bizi hayrete düşürecek güzellikte olduğunu gösterir.
El-Bâei isminin, Kur’ân-ı Kerim’de geçtiği noktalar;
“Ey âmenû olanlar, Musa (A.S)’a eziyet edenler gibi olmayın! Ve Allah, onu (Musa (A.S)’ı), onların söyledikleri şeylerden berî kıldı (temize çıkardı). Ve o, Allah’ın katında vecihti (yüzü aktı, şerefliydi).” (Âzhab-69)
“O Allah ki; Yaratan’dır, Bâri’dir (yokken var eden), Musavvir’dir (şekil verendir), güzel isimler O’nundur. Göklerde ve yerde olanlar O’nu tespih eder. Ve O; Azîz’dir (yücedir), Hakîm’dir (hüküm ve hikmet sahibidir).” Haşr-24
“Ve Musa (a.s) kavmine: “Ey kavmim! Buzağıyı (ilâh) edinmenizle muhakkak ki siz, kendi nefslerinize zulmettiniz. Hemen Yaratıcınız’a tövbe edin. Artık nefslerinizi (birbirinizi) öldürün. bu, Yaratıcınız katında sizin için daha hayırlıdır.” demişti. Böylece O, tövbenizi kabul buyurdu.Muhakkak ki O, O tövbeleri kabul eden ve Rahîm olandır.” Bakara-54
Hasancan Albayrak