Dışarı çıktığımızda gördüğümüz, insan eli değmemiş her şeydir doğa…
Doğanın dengesi, dünya üzerindeki yaşam için büyük bir öneme sahiptir. Bu denge Allah’ın koyduğu denge kuralları sayesinde gerçekleşir.
Nefes alıp verirken kullandığımız oksijen, ürettiğimiz karbondioksit bu denge sayesinde bitkilerde tam tersi olarak gerçekleşip ihtiyacımız olan oksijeni üretir.
Zararlı olduğuna inandığımız, yaşama zarar verdiğini düşündüğümüz canlı türlerinin zaman zaman arttığı gözlemlenir. Bu zararlı olduğunu düşündüğümüz türler ile beslenen canlılar ise duruma hemen müdahale ederek dengeyi korur.
Mesela ormanlardaki ağaçların yapraklarını yiyerek ağaçlara zarar veren bazı böcekleri kuşlar yiyerek sayılarının artmasına engel olurlar.
Hayvanlar vahşi olsalar dahi aralarında mükemmel bir denge söz konusudur. Su kenarında balık avlayan ayı, onların sadece miktarını kontrol altına almayı sağlar. Balıklar da kendi türlerinin yumurtasını ilk ya da ileri evrelerinde yiyerek kontrole katkı sağlar. Vahşi bir kurt sağlıksız hayvanları avlayarak tabiatta en güçlü bireylerin yaşamasına zemin oluşturur.
Bir dönem dağ aslanlarının büyük boynuzlu keçileri azalttığını düşünen avcılar aslanları çokça öldürünce sağlıksız çoğalan keçiler salgın bir hastalık ile tamamen yok olmuşlardır. Sebebini sordukları Bilge “Hasta bir dağ keçisini bir dağ aslanı avlayabilir” diyerek tabiata müdahalenin sonuçlarını ortaya koymuştur.
İnsan eli karışmamış her şey doğanın dengesi ile kirlenmeye bile müsade edilmeden insanlar ve hayvanlar tarafından değerlendirilir. Örneğin arılar binlerce çiçeği ziyaret ederek polen toplar, bu esnada çiçeklerin döllenmesini sağlar, meyve tutumunu iyileştirir, bal yapar. Bal her açıdan faydalıdır, şifa dağıtır. Atık olarak kaldığını düşündüğümüz balmumu bile aydınlatmada, cilalamada kullanılır, eşyalardaki delikleri tıkar, ipleri kayganlaştırır veya yeniden petek olarak kullanılır.
Cenab-ı Hak: “Göğü Allah yükseltti ve mizanı O koydu, sakın dengeyi bozmayınız!” (Rahman, 7-8) buyurur.
Biz insanlara düşen ise bu muhteşem dengeye müdahale etmemektir. Her şey sonsuz bir ahenk ve denge ile yaratılıp insanların istifadesine sunulmuştur. Bunların şükrünü hakkıyla eda edebilmek için çevremize emanet ve mesuliyet şuuru ile yaklaşmamız gerekir.
Sevgiyle..