Her insan başka bir insana değer verir değil mi? Ya da başka bir nesneye canlıya bir değer verir ve onu sever. Değer vermediğimiz bir şeyi sevmeyiz ya da diğer açıdan sevmediğimiz bir şeye değer vermeyiz.
Bir de her mahlukatın kendine ait bir değeri istidadı vardır. Bu da değerin farklı bir anlamıdır. Ama her ne açıdan bakarsak bakalım bu çok önemli ve bir temel konu.
Şunu demek istiyorum ki insan değerine göre yetiştirilirse topluma faydalı bir birey olarak yaşamına devam eder ve dünyaya, kendisine katkısı olduğu için mutlu bir insan oluverir. Sevgi ve değer vermek açısından ise insan daha anne karnında sevgiyi, ona verilen değeri hisseden bir varlıktır. Ve daha ezelden sevilerek dünyaya geldiği için sevgiyle iç içe olan bir varlıktır. Değer vermeyi öğreten unsur da sevgidir desek yanlış olmaz herhalde. Yani bir insana değer veriyorsak onu sevdiğimiz ona güvendiğimiz içindir. Ama değer verdiğimiz sevdiğimiz karşı taraf bu değeri, sevgiyi boşa çıkardığında insan hayal kırıklığına uğrar ve bir daha sevmeye güvenmeye cesaret edemez. Çok derin düşünmeye gerek yok bu kişi anneniz babanız bile olabilir. O yüzden sizin ve sevdikleriniz için önemli bir konudur değer. Bir insana güvenmek değer vermek eskisi kadar kolay değil maalesef. Toplumun hatta dünyanın temel sorunu bu hatlar üzerinden geçer: her iki açıdan değer, güven(dürüstlük) ve sevgi..
Çok önceden bu yana düzen savrularak dağılarak bu günlere geldiği için hatlar karışmış bu nedenle sevgiyi değeri güveni gerçekten hak ettiğini düşündüğünüz insanlara verin eğer onlarda bunları boşa çıkarırsa kendinizi hiç üzmeyin. Sabredin ve yine deneyin, dünya böyle dönüyor.. sabredin çünkü “Allah sabredenlerle beraberdir.” Bakara 153