Çocuklar küçük yaştan itibaren merak sebebi ile sorular sormaya başlar. Elbette bu sorular arasında ALLAH ile ilgili (Allah kimdir?, Ne yer, ne içer gibi sorular) sorularda vardır. Çocuklar küçük yaşlarda her zaman somut düşünürler. Ancak göremediğimiz ALLAH’ı nasıl anlatabiliriz veya nasıl anlayabilirler??
Öncelikle yapılan hatalarda günah olduğunu söylerek KORKUTARAK uyarırsak içlerinde büyük bir korku oluşur. Ancak GÜZELCE uyarırsak ALLAH sevgileri daha çok artar. Sevgi ile büyüyen çocuklar, etrafına sevgi saçar.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) çocuklara hep örnek davranışlar sergileyip, gösterdiği ilgi ve alaka ile çocuklara sevgi aşılardı.
Örneğin:
Zeyd 3 ya da 5 yaşlarında idi. Zeyd’in çok bağlandığı, çok sevdiği, adını Umeyr koyduğu küçük bir kuşu vardı. Hz. Peygamber Zeyd’i her gördüğünde “Umeyr’in babası” anlamında “Ebu Umeyr” diye hitap ederdi ona. Bir gün Zeyd’in kuşu öldü. Onun ölümü Zeyd’i çok üzdü. Kuşun öldüğü günlerde Hz. Peygamber Zeyd’in evine gitti. Çocuğun kederli hali, Hz. Peygamber’in merhametli kalbini etkiledi. Onu neşelendirmek istedi. Çocuğun saçlarını okşayarak yanağını öptü. Gülümseyerek:
−“Ya Ebu Umeyr! Nüğayr (serçe kuşuna benzeyen bir kuş veya bülbül) ne oldu?” dedi. “Hayvanı ne yaptın?”
Hz. Peygamber’in kalbe huzur veren ilgisiyle ferahlayan Zeyd, bu söze çok güldü.
Efendimiz (s.a.v.) bu ve bu gibi davranışları ile insanlığa örnek olmuştur.
Çocuklar yeryüzünün yaratılışı, canlılar alemi gibi
mucizelere meraklıdırlar. Bu mucizeleri onlara anlatırken yaratıcımız olan ALLAH’tan bahsedilebilir. Böylece somuttan soyuta geçilmiş olur. Ayrıca çocuğa merak uyandıran konulara değinilebilir. Mesela KÂİNAT, koskoca kâinatın ALLAH tarafından yaratıldığını öğrenince ALLAH Teâla’nın ne kadar kudretli ve büyük olduğunun farkına varır.
Bunun yanında ALLAH ‘ı anlatan eğitici kitaplar alınabilir veya videolar izletilebilir.
Küçük yaşta ALLAH aşkı/inancı oluşturulmuş bir çocuğun neyin iyi neyin kötü olduğunu ayırt edebildiği için gelecekte topluma, tüm insanlığa faydalı bir İNSAN olması sağlanılabilir.