Türklerin tarih içinde yüzyıllarca süren yolculuğunda, Küçük Asya’nın vazgeçilmez bir yeri vardır. Anadolu’nun Türklerin değişmez vatanı olmasında, belirleyici olan şehir İstanbul’dur. İstanbul’un alınmasıyla, Türklerin Avrupa’daki varlıkları süreklilik kazanmıştır. Türkler için Malazgirt Anadolu’ya gelmenin, Çanakkale Anadolu’da kalmanın savaşıdır. Çanakkale savaşıyla Türklerin, Asya ve Avrupa’daki varlıkları perçinlenmiştir.
***
Çanakkale Savaşının her yıl, savaşa katılan ülkelerde düzenlenen, kültür ve tarih toplantılarıyla, gündeme taşınması, Türkiye, Avrupa ve dünya tarihinin, yeniden yorumlanması açısından, büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de ilk defa Turgut Özal, Osmanlı sonrası Avrupa’nın temellerinin Çanakkale’de atıldığını anlatmak için, savaşa katılan ülkelerin yöneticilerini de davet ederek, savaşı bütün boyutlarıyla ele alan, çok boyutlu anma toplantıları düzenlemiştir.
***
Türkiye Milli Marşının şairi Mehmet Akif, “Şu Boğaz Harbi nedir? /Var mı dünyada eşi? En kesif orduların yükleniyor dördü beşi, / Tepeden yol bularak geçmek için Marmara’ya / Kaç donanmayla sarılmış ufacık bir karaya… / Eski Dünya, Yeni Dünya, bütün akvam-ı beşer / Kaynıyor kum gibi… Mahşer mi, hakikat mahşer, / Yedi iklimi cihanın duruyor karşında, / Avustralya’yla beraber bakıyorsun: Kanada! / Çehreler başka, lisanlar, deriler rengarenk” dizeleriyle Çanakkale Savaşı’nın dehşetini anlatmıştır.
***
Türkiye ve Almanya ile İngiltere ve Fransa’nın, karşı karşıya geldiği Çanakkale Savaşının anılması, ulusal alandan uluslararası alana taşınmalıdır. Çanakkale’de Türk ordusu Alman subayların stratejik desteğiyle, Avrupa ordularına karşı savaşmıştır. Malazgirt savaşı Anadolu’nun kapılarını Türklere açarken, Çanakkale Savaşı Anadolu’nun kapılarını, Avrupa ülkelerine kapamıştır. Anadolu ile Trakya, Çanakkale’de, el ele vererek bütünleşmiştir.
***
Çanakkale yeni Türkiye’nin olduğu gibi, yeni İngiltere’nin, yeni Fransa’nın ve yeni Almanya’nın da temellerinin atıldığı savaştır. Uluslararası anma toplantıları devam ettirilerek, eski ve yeni Avrupa’da, Müslümanların yerinin açıkça ortaya konulması gerekir. Avrupa toprakları, İslam’ın ilk yıllarından beri, Müslüman ve Hristiyan dünyanın, kıran kırana hesaplaştığı, büyük bir savaş alanı olmuştur. Bu yüzden Avrupa, dünyada en çok parçalanan kıtadır.
***
Doğu ve Batı hesaplaşmasında, Çanakkale bir dönüm noktasıdır. Osmanlıların Balkanlardan çekilmesinden sonra, Avrupalılar da Orta Doğu ve Kuzey Afrika’dan çekilmişler. Çanakkale’den sonra Avrupa ülkeleri Müslüman ülkelerle değil, kendi aralarında savaşmışlardır. Avrupa’nın temelleri, Berlin’nin dörde bölünmesinden sonra atılmıştır. Son dünya savaşında büyük yıkıma uğrayan Almanya ve Fransa, Brüksel’in şemsiyesi altında bir araya gelerek, savaşı barışa dönüştürmüşlerdir.
***
İstanbul’da hiç istenmeyen, büyük kayıplara yol açan Çanakkale Savaşıyla, Türkler canlarını dişlerine takarak, hem karada hem denizde güçlü Avrupa ordularıyla savaşmışlardır. Türkiye’nin Avrupa ülkeleriyle ilişkilerinde, yeni bir sayfa açılmıştır. Çanakkale’de güçler yer değiştirmiş, savaş cephelerden pazarlara kaymıştır. Malazgirt savaşı gibi, Çanakkale savaşı da Türklerin tarihinde yeni bir dönem başlatmıştır. Türkler Brüksel’e silahsız gideceklerdir
***
Çanakkale Savaşı Türkiye ve Avrupa devletleri için, bir dönüm noktası olmuştur.
***
Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşının dehşetinden Çanakkale korumuştur.
***
Anadolu savaşların döneminin kapandığını Çanakkale’de görmüştür.
***
ÇANAKKALE’DEN BRÜKSEL’E SİLAHSIZ GİTMEK
Yorum Yazınız