Bilgi ve bilgelik kazandıran eğitim kurumlarının başında dergahlar gelir. Onlar insanların düşünce ve eylem dünyalarına zenginlik kazandırırken, akılların başlarda olması kadar gönüllerde de olmasına önem verirler. Öğrenmesini öğrenmenin iç dünyaya dönük yüzünü Dergah kültürü oluşturur.
*
Bilgi dünyasında aklı başında olanlar, bilgelik dünyasında ise aklı gönlünde olanlar yol gösterici olurlar. Bilgi dünyasını zenginleştirmeyenler, bilgelik dünyasının derinliklerine inemezler.Anadou insanını bilgi ve bilgelik dünyası İspanya’dan gelen İbn Arabi ve Orta Asya’dan gelen Mevlana’nın Konya’da Yunus ile buluşmasıyla büyük bir derinlik ve eşsiz bir zenginlik kazanmıştır.
*
Her çağda bir açık üniversite olan Dergahlarda öğretirken öğrenenlere, öğrenirken öğretenlere, iki dünyanın kapıları birden açılır. Onlar herkesin okuduğu kitapları okurlar, ancak düşünülmeyenleri düşünürler, bilinmeyenleri bilirler, görülmeyenleri görürler, okunmayanlarıı okurlar. Dergahlarda insanların gönüllerinde uyuyan arslanlar bir bir uyandırılır.
*
Görünen dünyada akılla büyütülen zenginlik, gönülle tüketilmezse, toplumun bütün kesimlerini yoldan çıkaran bir gösterişe dönüşür. Ürün, hizmet ve bilgi üretim gücünü büyütmek ve genişleyen ekonomiyi korumak için, akıl gücünden önce gönül gücüne ihtiyaç vardır.İç dünyalarını zenginleştirmesini bilmeyenler,dış dünyada ulaştıklarızenginlikleri koruyamazlar.
*
Anadolu insanının düşünce ve eylem dünyasında, gönül sultanlarının vazgeçilmez bir yeri vardır. Bilgi yığınları arasında kaybolan bilgeliği onlar gün yüzüne çıkarırlar.
*
Dünyada bilgelik bilgiyi gündüzün geceyi içinde taşıdığı gibi taşır.
*
Bilgiyi bilgeliğe bilgide kaybolmayan bilgeler dönüştürür.
BİLGİ BİLGELİĞE BİLGELERLE DERGAHLARDA DÖNÜŞÜR
Yorum Yazınız