Bugün Balkanlara bir göz atacağız ve son gelişmeleri değerlendireceğiz inşallah.
Kosova’da son seçimlerde iktidara getirilen AAK koalisyonundan Kadri Veseli meclis başkanlığına getirildi. İktidar ve muhalefetin hazır olarak bulunduğu seçimde 114 oyun 62’sini alan Veseli Kosova’nın yeni Meclis Başkanı oldu. Kadri Veseli’nin yardımcılıklarını da Kosova Demokratik Türk Partisi’nden Müferra Şinik ve Sırp Slavko Simiç yapacak. Kosova’da seçimi kazanan AAK koalisyonundan başbakan olarak çıkan Ramush Haradinaj da seçimde hazır bulundu.
Kosova’da yeni hükümet kuruldu. Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi hükümeti kurma görevini Ramush Haradinaj’a verdi. Haradinaj, Sırplar tarafından sevilmeyen bir kişi. O da Cumhurbaşkanı Thaçi gibi UÇK komutanlarından. Fakat bugüne kadar kendisinden hiç de Sırp karşıtı bir açıklama görmedik. Fakat Sırp cephesi öfkeli… Çünkü savaş suçlusu olarak gördükleri ve hakkında gözaltı kararı çıkardıkları bir kişi şu anda Kosova Başbakanı. Ayrıca Haradinaj da Sırbistan ile sınır çizilmesi konusunda sorunlar yaşanabileceğini ifade etti. Dileğimiz Sırbistan’ın artık şu inadından ve rüyasından vazgeçerek Kosova’yı tanıması. Zira Kosova, Kosovalılarındır. Kosova bayrağı, ülke içinde bulunan altı azınlığı temsil eder ki o azınlıklar içinde Sırplar ikinci sırada. Barış ve diyalog yoluyla çok şeylerin aşılacağını acizane umuyorum.
Kosova ile Sırbistan arasındaki sorun tabi ki sadece sınır konusu değil. Kosova’da uzun zamandır ordu kurulması gündemde ve tabii olarak Sırplar bu işe karşı çıkıyor. Sırbistan’ın Kosova Ofisi şefliğinden yapılan açıklamada ‘Kosova Ordusu’nun kurulması için Sırp hükümetinin Kosovalı muhataplarıyla görüşülmemesi umulduğu’ açıklanmış. Demek ki bu konuyla ilgili Sırbistan hükümetine karşı kaygılı bir bakış açısı hakim.
Buraya bir yorum eklemek istiyorum. Geçtiğimiz ay Priştine’de birçok Sırp ile tanıştım. Kendileri Kosova’daki insanları etnik veya dini ayrım yapmaksızın kardeşleri olarak gördüklerini açıkça anlattılar. Yani diyalog ve etkileşim her durumda en iyi sonucu veren adım olacaktır.
Artık Kosova’nın büyümesi gerektiğini düşünen Haradinaj, ilk olarak Karadağ sınırına el attı. Karadağ ile Kosova birbirlerine sınırı olan ülkeler. Yapılan araştırmalarda 70 kilometrelik Kosova topraklarının Karadağ’a verildiği ortaya çıktı. İnşallah Balkanlarda yeni bir gerginliğe sebep olmadan bu problem de çözülür.
Arnavutluk’ta da yeni meclis başkanı seçildi. Sosyalist Gramoz Ruçi, 80 oyla Arnavutluk Meclis Başkanı oldu. Ayrıca Arnavutluk’ta da yeni hükümet kuruldu. 25 Haziran’daki seçimin ardından Sosyalist Parti (PS) iktidar olmuştu. Cumhurbaşkanı İlir Meta, hükümeti kurma görevini Edi Rama’ya verdi. Dolayısıyla iki Arnavut nüfusun çoğunlukta olduğu iki ülkede de hükümetler kurulmuş oldu.
Hem Ramush Haradinaj’a hem de Edi Rama’ya ve seçilen meclis başkanlarına görevlerinde başarılar dileriz. Tek arzumuz Balkanlarda artık barışın hakim olması, gerginliklerin son bulması. Çok sevdiğimiz ve tarihi bir gönül bağımızın bulunduğu Balkan coğrafyasında huzurun hakim olması.