Bugün Katar’dan Balkanlara tekrar bir dönüş yapalım ve son günlerde Balkanlarda yaşanan olayların bir analizini yapalım.
Dün, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile Avrupa Birliği Komisyonu Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn Belgrad’da görüştü. Hahn, görüşmede Balkanlarda Arnavutluk da dahil olmak üzere bir ortak Pazar oluşturulmasını önerdi.
Hahn, eski Yugoslavya ülkelerinin, Arnavutluk ile birlikte bir ortak pazar oluşturmasının bölge için olumlu olacağını ve Avrupa Birliği’ne katılım için sürecin hızlanacağını söyledi.
Kimsenin ticaretine ve siyasetine dediğimiz bir şey yok. Fakat Hahn’ın ‘eski Yugoslavya ülkeleri’ demesi biraz da garip gelmedi mi? Hem bu ülkeler ekonomik olarak işbirliği içinde olsalar bile ne alıp ne satacaklar? Bu bölgedeki en önemli amaç, dış yatırımı ve istihdamı arttırmak olmalıdır ki halkın refah seviyesi yükselebilsin.
Acizane tahminim bu konuya Sırbistan’dan başka hiçbir ülkenin olumlu bakmayacağı yönde. Bir de Sırbistan’ın önce Kosova’yı tanıması gerekmektedir. Sırbistan’ın Kosova’yı tanıması demek de Vucic’in sonu demektir.
Rusya’nın Sırbistan’a verdiği askeri desteği bilmeyenimiz yok. Balkanlar için asıl tehdit de Rusya’nın Sırbistan’da ve dolayısıyla Balkanlardaki uçakları. Kosova’nın ordusunun oluşturulması nasıl bir tehdit unsuru oluşturabilir anlamak mümkün değil. Bir ülkenin askeri gücü olmazsa nasıl tam bağımsız bir ülke olabilir ki? Kosova, UEFA tarafından tanındı ve ülke milli takımı tarihinde ilk kez 2018 Dünya Kupası eleme gruplarında yer aldı. Bunun haricinde uluslararası düzeyde siyasi ve ekonomik kuruluşlara üye. Ülkenin itibarının güçlenmesi önemlidir ve Kosova ordusunun da oluşturulması son derecede elzemdir.
Futbola değinmişken Pazar akşamı İşkodra’da Kosova ile Türkiye arasından Dünya Kupası grup eleme maçı oynanacak. Seyir zevkinin bol olduğu bir karşılaşma dileriz.
Makedonya’da Başbakan Zoran Zaev, pazartesi günü Brüksel’e gidiyor. Brüksel’de NATO genel merkezini ziyaret edecek olan Zaev, daha sonra da Johannes Hahn ile bir araya gelecek.
Makedonya ile ilgili bir de kültür sanat haberi verelim. Türk- Japon ortak yapımı olan ‘Ertuğrul 1890’ filmi Pazartesi günü Üsküp Kurşunlu Han’da gösterime giriyor. Ücretsiz olarak izlenebilecek olan film Üsküp Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya’ya getiriliyor.
Yunus Emre Enstitüsü’nün hizmetleri sadece Makedonya ile sınırlı değil. Karadağ’da kültürel ve sanatsal etkinliklere yoğun ilgi var. En büyük ilgiyi ise Türkçe kursları görmekte. Bunun dışında hat, ebru, minyatür, fotoğraf kursları da düzenlenmekte. Haziran ayı içinde Türk yemeklerini Karadağlıların beğenisine sunacak olan Yunus Emre Enstitüsü, Türk filmleri ile ilgili geceler de düzenleyecek ve sema gösterileri olacak. Geçtiğimiz Nisan ayında da Karadağ’da Osmanlı dönemi kıyafetleri ile ilgili bir de defile düzenlenmişti.
Ramazan ayının ikinci Cuma günü hepimize mübarek olsun efendim. Muhabbet ile.