Kur’ân-ı Kerim’in Seyyidi ve en büyüğü olan Âyetü’l-Kürsî, Bakara suresinin 255. âyeti olup tevhîd ilmiyle alakalı âyet-i kerimedir. Bu âyet-i kerimenin Arapça yazılışı, okunuşu ve Türkçe meali nedir? Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu âyet-i kerime hakkında ne buyurmuştur?
Bakara sûresinin iki yüz elli beşinci âyetine Âyetü’l-Kürsî denir. İsmini âyet içinde geçen “kürsiyuhus semeveti” kelimesindeki kürsiden almıştır. Bu dua namazda fatiha sûresinden sonra okunabileceği gibi Allahı tesbih etme yada dua etme amacıyla da okunabilir.
Bu âyet-i kerîmede Cenâb-ı Allah’ın yüceliği, sıfatları, kâinatta meydana gelen büyük olayların tamamen onun iradesi doğrultusunda vukû bulduğu, onun isteği ve izni olmadan hiç bir kimsenin başkasına şefaat edemeyeceği, O’nun kürsüsü, göklerde ve yerdekilerin ona ait olduğu hakkında bilgi verilmektedir.
Âyetü’l-Kürsî indiğinde; dünyadaki bütün putlar yere düşmüş ve kralların başlarındaki taçlar yuvarlanmış, şeytanlar birbirleriyle çarpışarak kaçıp iblis’in yanına toplanmış ona bu karışıklığı haber vermişlerdir.
Âyetü’l-Kürsî Arapça Yazılışı
Âyetü’l-Kürsî Arapça Okunuşu
Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
Âyetü’l-Kürsî Meali
Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur. O hayydır, kayyûmdur.
Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama.
Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur.
O’nun izni olmadan katında kim şefaat edebilir?
O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (Hiçbir şey O’na gizli kalmaz.)
O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar,
O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler.
O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez.
O, yücedir, büyüktür.
Âyetü’l-Kürsî Hakkında Hadis-i Şerifler
Bakara sûresinin iki yüz elli beşinci âyetine Âyetü’l-Kürsî denir. Âyette geçen kürsî tâbirinden dolayı bu ismi almıştır. Kur’an-ı Kerîm’in bütünü içinde ayrı bir fazîleti olan bu ayet hakkında Resulullah’tan bazı hadisler nakledilmiştir.
- “Âyetü’l-Kürsî Kur’ân âyetlerinin şahıdır”
- “Bakara Sûresinde bir âyet var ki, O Kur’ân âyetlerinin seyyididir (ulusu – efendisi – en faziletlisidir). Bu Âyetel Kürsidir. Âyetel Kürsî içinde şeytan bulunan bir evde okunsa; şeytan, o evden feryad ederek kaçar ve sur’atle oradan uzaklaşır. O faziletli âyet, ÂyetelKürsidir”
- “Kur’an’ın en faziletli ayeti Bakara suresindeki Âyetü’l-Kürsi’dir. Bu ayet bir evde okunduğu zaman şeytan oradan uzaklaşır.”
- “Allah (C.C), Kürsî’yi inciden halk etmiştir. Büyüklüğünü, Cenâb-ı Ecelli ve Alâ’dan gayri kimse idrak edemez.”
- “Yedi kat semâ ve yedi kat yerler Kürsî’nin yanında, sahra ortasında bir halka mesâbesindedir”
- “Güneşin nûru, Kürsî’nin nûrunun yetmiş cüz’ünden bir cüz’üdür. Kürsî’nin nûru ise Arşın nûrunun yetmiş cüzünden bir cüzdür. Hamele-i Arş (Arşı yüklenen melekler ile Hamele-i Kürsî (Kürsîyi yüklenen melekler) arasında yüz kırk tane hicap vardır. Bunların yetmişi nûrdan yetmişi zulûmattan (karanlıktan) dır. Her hicâbın arasu, beş yüz senelik mesafedir. Eğer Arş-ı âzâmla Kürsî’nin arasındaki hicablar olmasa idi, Kürsî’deki melekler Arşın nûrundan yanardı”
- “Yatağınıza yattığınız (yatacağınız zaman), ‘Ayetel Kürsi’yi okuyunuz. Çünkü orada bulunduğunuz müddetçe koruyucunuz bizzat Yüce Allah kendisi olur ve sabaha kadar o yatağın etrafına (çevresine) kesinlikle şeytan yaklaşamaz.”
- “Her hangi bir ev ki, içinde ‘Âyetel-Kürsi ve Fatiha Sûresi” okunsa, o gün içinde o evde bulunanlara hiçbir zarar ve musibet gelmez. İns ve cin şerrinde emniyette bulunur. Nazar değme olayı da asla olmaz.”
- “Sen Ayet-el Kûrsi’den neredesin? O herhangi bir yemek veya katık üzerine okunursa mutlaka Allah (c.c.) o yemek ve katığın bereketini çoğaltır.”