Kuran-ı Kerim’in Bakara Suresinin son iki ayeti olan ve Âmenerrasûlü veya Âmener Resûlü olarak bilinen ve pek çok hikmet ve faydası bulunan bu önemli iki ayetin, Arapça yazılışı, okunuşu ve Türkçe meali nedir? Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu âyet-i kerime hakkında ne buyurmuştur?
Âmenerrasûlü, Bakara Suresi Son iki Ayeti 285-286. Âmenerrasûlü veya Âmener Resûlü olarak bilinir ve pek çok hikmet ve faydası bulunur.
Bu ayet-i kerimenin iniş sebebi ile ilgili olarak iki rivayet mevcuttur. Bunlardan ilki İbn Abbas (r.a) kanalıyla gelen rivayettir. Bu habere göre Bakara suresinin sonunda bulunan bu ve bundan sonraki ayet Cibril (a.s) vasıtasıyla nazil olmamış; Râsulûllah (s.a.v) bunları Miraç gecesi vasıtasız olarak işitmiştir.
İkinci rivayet Ebu Hüreyre (r.a)’dan gelen haberdir. Buna göre: “Siz içinizdekileri açıklasanız da gizleseniz de Allah onlarla sizi hesaba çeker.” (Bakara, 284) ayeti inince sahabe-i kirama çok ağır gelmiştir. Sahabe, Rasulullah (s.a.v)’e gelip buna güç yetiremeyeceklerini bildirince Peygamber Efendimiz:
“Sizden önceki Yahudi ve hıristiyanların ‘işittik ve isyan ettik!’ dedikleri gibi mi demek istiyorsunuz? Siz onların yaptıklarını aksine işittik ve itaat ettik. Bizi bağışla Rabbimiz, varış ancak sanadır.” deyin buyurdu.
Sahabe bunu duyup teskin olunca hemen arkasından Allah Teala bu ayet-i kerimeyi indirdi.
Âmenerrasûlü Suresi Arapça Yazılışı
Âmenerrasûlü Suresi Arapça Okunuşu
Bakara Suresi 285. Ayeti
Amener resûlü bimâ ünzile ileyhi min rabbihî vel mü’minûn.
Küllün âmene billâhi ve melâiketihi ve kütübihi ve rusulih;
Lâ nuferriku beyne ahadin min rusulih.
Ve kâlu, semi’na ve etâ’na, gufraneke rabbena ve ileykel masiyr.
Bakara Suresi 286. Ayeti
Lâ yukellifullahu nefsen illâ vüs’aha,
Leha ma kesebet ve aleyha mektesebet.
Rabbena lâ tuahizna innesiyna ev ahta’na.
Rabbena ve lâ tahmil aleyna isran kemâ hameltehu alelleziyne min kablina.
Rabbenâ ve lâ tuhammilna ma lâ tâkate lena bih.
Va’fuanna, vagfirlena, verhamna.
Ente mevlâna, fensurna alel kavmil kâfiriyn.
Âmenerrasûlü Suresi Anlamı (Meali)
Rasûl, rabbinden kendisine inzâl olana (indirilene) iman etti. Hepsi de (mü’minlerin), iman ettiler,
Allâh’a; meleklerine; kitaplarina; resûllerine de iman ettiler
“Onun peygamberlerinden hiçbirini (diğerinden) ayırt etmeyiz” dediler.
Ve dediler “işittik ve itâat ettik, magfiretini (gufranını) dileriz, rabbimiz dönüsümüz sanadir.”
Allah kimseye gücünün yettiğinden fazlası ile yükümlü kılmaz.
Kişinin kazandığı iyilik kendi yararına, kötülük de kendi zararınadır.
(Şöyle diyerek dua ediniz): “Ey Rabbimiz! Unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma !
Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. (“isr” esaret, hapis)
Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme !
Bizi affet, bizi bağışla, bize acı !
Sen bizim Mevlâmızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım et.
Âmenerrasûlü Suresi Hakkında Hadis-i Şerif
İbn-i Abbas (ra) anlatıyor : Cebrail (as) Hz Peygamber (s.a.v)’in yanına oturduğunda yukarı cihetten bir çıtırtı sesi duyup başını yukarıya kaldırdı ve “bu ses semadan sadece bugün açılan bir kapının sesidir” dedi Hemen bir melek geldi Cebrail, “bu melek bundan önce hiç yeryüzüne inmemiştir” dedi Sonra melek selam verdi ve “senden önce hiçbir peygambere verilmeyen iki nurla Fâtiha Sûresi ve Bakara Sûresi’nin sonlarıyla seni müjdeliyorum, onlardan okuyacağın her harfin karşılığı verilir” buyurdu (Müslim)
Ebu Mes’ud el-Bedrî (ra) anlatıyor : Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdu; “Kim bir gecede Bakara Sûresi’nin son iki âyetini okursa ona yeter” (Buhârî, Müslim)
Ebu Umame el-Bahîlî (ra) anlatıyor : Hz Peygamber (sav)’i şöyle buyururken duydum: “Kur’an okuyunuz, çünkü o kıyamet günü sahibine şefaat edecektir. Bakara ve Âl-i İmrân sûrelerini okuyunuz. Bu iki sûre kıyamet günü iki bulut ya da arkadaşlarını savunan saf saf olmuş iki kuş kafilesi gibidir. Bakara Sûresi’ni okuyunuz. Bu sûre sahibi için bereket; terkeden için ise üzüntü vesîlesidir. Onu okumayanlar bunu elde edemezler” (Müslim)
Numan b. Besir’den rivayet edilen bir hadis-i serifte de şöyle buyrulmaktadır: “Cenâb-i Allah gökleri ve yeri yaratmadan iki bin sene evvel bir kitap yazdı. Ondan iki ayet indirerek Bakara suresini tamamladı. Bunlar bir evde üç gece okunursa o eve, şeytan yaklaşmaz.” (Tirmizî, V, 160, hadis no: 2882)
Hasancan Albayrak