Çamerya Soykırımı’nı daha önce duyanımız var mıdır bilmiyorum. Çamerya denilen bölge, Yunanistan’ın kuzeybatısında bulunur. Güney Epir olarak da bilinir.
1844 yılında Sırp ve Yunan Şovenistler kendi sınırlarını genişletmek maksadıyla bir plan yapmışlardır. Sırpların amaçları daha o tarihten beri Büyük Sırbistan’dı. Bu maksatla Kuzey Arnavutluk ve Kosova’yı işgal etmeyi düşündüler. Aynı zamanda da Yunanistan, İstanbul tekrar başkent olacak şekilde bir plan kurdu. Yunanlar tüm Ortodoksları bir araya toplayıp büyük bir Yunan Devleti de kurmayı amaçlıyorlardı. Sırbistan kuzeyden, Yunanistan güneyden Arnavut topraklarını işgal etmeyi düşünüyorlardı.
1913 Londra Antlaşması’nın ardından bu iki ülke isteklerine kısmen de olsa ulaşmışlardı. Sonuçta Kosova ve Makedonya Sırbistan’a, bir Arnavut toprağı olan Çamerya da Yunanistan’a verilmişti.
Yunanistan bu bölgede halkı asimile etmek için elinden gelen her şeyi yapmıştır. Müslüman Arnavutlar göçe zorlanmış, göç etmeyenler de hunharca katledilmiştir. Arnavutça yasaklanmış ve Ortodoks Arnavutlar Yunanlaştırılmıştır.
1913 yılında harekete geçen Yunanlar, Deli Janaqi (Yanaçi) komutasındaki ordu ile yüzlerce Arnavut’u katletti. I. Dünya Savaşı’nın ardından Çam Arnavutlarının topraklarına el kondu. Lozan’da Yunanlılarla imzaladığımız mübadele antlaşmasının ardından Yunanlılar, bu bölgedeki Arnavutları Türkiye’ye gönderdiler. Türkiye’ye 31 yıl içinde (1913- 1944) 85 bin Arnavut göç ettirildi. Bu şekilde Yunanlar, Ulahlar ve Romanlara topraklar açılıyordu. 1936’daki faşist iktidar ile birlikte Arnavutça yasaklanmış, Arnavut köylerinin isimleri değiştirilmiş, halka ağır vergiler konmuş, Müslümanlar ve Ortodokslar birbirlerine karşı kıştırtılmış ve Arnavutların boşalttıkları topraklara Yunanlar yerleşmeye başlamıştı. Böylece Arnavutluk ve Türkiye’ye göç dalgaları başlamıştı.
İtalya- Yunanistan Savaşı sırasında binlerce Arnavut sürgün edildi. Bir kısmı ağır işkencelerle, bir kısmı da açlık ve sefalet nedeniyle öldü. Azgınlığın dozunu daha da arttıran Yunanlar 1944’te başladıkları soykırıma Mart 1945’e kadar devam ettiler ve bu katliamlar neticesinde Çam Arnavutlarının %10’luk kısmı yok edildi. 2000’in üstünde kadın ve çocuk bu katliama kurban gitti.
Günümüzde Arnavutluk’ta 200 bin Çam Arnavut’u bulunmaktadır. Çam Arnavutları bölgede işgalci kuvvetlere karşı koymak için bir tabur kursalar da bu katliamları ve göçleri engellemeye yetmemiştir.
Yunanistan bugün ‘Çam Sorunu’ olmadığını söylese de bu tarihsel bir gerçektir. Tüm dünya bu vahşete göz yumsa da (tıpkı Bosna ve Kosova’da olduğu gibi)…