Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın ismiyle.
Asra yemin olsun ki,
İnsan mutlaka ziyandadır.
Ancak iman edenler, salih amel (iyi işler) işleyenler, birbirlerine hakkı tavsiye eden ve sabrı tavsiye edenler bunun dışındadır.
Sûre asr’a yemin ederek başlamaktadır. Asr âhir zaman ya da ân manasındadır.
Bu bize insanın bir zaman dilimi içinde bulunduğunu ve yaşadığını gösterirken diğer yandan insan için belirlenen bir sürenin olduğunu bildirir. Bu süre içinde dünyaya gelişindeki aslî maksadı gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Ayrıca insanlığın en yüce anlayışı olan Muhammedî anlayışın zuhûr etmesiyle birlikte uyanışını gerçekleştirebileceği vakit de yine bu zaman dilimidir. Âhir zaman denmesi yüce Muhammedî anlayışa bürünülmek sûretiyle insanın kendi anlayışını kemâle erdirmesidir.
Yine geçmişte anlayışını yüceltemeyip hakikati bildiren peygamberlere nasıl düşmanlık edilerek tebliğleri yok sayılmak sûretiyle hatta canlarına kıyılmak sûretiyle “öldürüldülerse” ân itibarıyla dahi bunun devam etmekte olduğu vurgulanmaktadır. İnsanın her türlü dönebileceği kastedilmektedir.
Sûrede kimlerin bunun dışında kaldığı da bildirilmekte anlayışın nasıl genişletilip yüceltilebileceğine vurgu yapılmaktadır.
İman etmek,
salih amel işlemek,
birbirine hakkı tavsiye etmek, birbirine sabrı tavsiye etmek.
Allahu Teâlâ halife olma potansiyeli ile yarattığı insanın bu potansiyelini ortaya çıkarması için hatırlatmalarda bulunmuştur. Hatırlayanların da diğer insanlara hatırlatmada bulunması istenmiştir.
İyi işler yapılması, hakkın ve sabrın tavsiye edilmesi için iman gücü gerekir ki öncelikle kişi kendisi hakkı ve sabrı gözeterek iyi işler yapsın, böylelikle örneklik oluştursun. Peygamber de örnekti insanlık için, insanlar için.
Allah’ın güzellikleri görülemezse tavsiye edilen güzel şeylerin güzelliği de anlaşılamaz. Tavsiye, hatırlatma nefsî algılanırsa da kırgınlıklar oluşabilmektedir. Tavsiye de bulunanlara bilâkis teşekkür etmek gerekir ki insan en çok hatalarından öğrenir. Yapılan eleştiri değil, geri bildirimdir aslında.