Berat’ta tanınmış üç cami restore ediliyor.
Berat’taki İslam inancının kültürel üç binası, Halveti Tekkesi, Kral Camii ve Bekarlar Camii’nin restorasyonu hızla başladı.
Berat’ta yapılan hükümet toplantısında Başbakan Edi Rama, Kültür Bakanı Mirela Kumbaro ve TİKA Tiran Koordinatörü Necip Özay Özütok restorasyonlar hakkında bilgi aldı.
2018 yılı boyunca Berat’ın ibadet tesislerinden üçünde önemli restorasyon çalışmaları başlayacak.
Bu proje, Türk Koordinasyon ve İşbirliği Ajansı (TIKA) ile işbirliği içinde IMK tarafından gerçekleştirildi. Kral Camii, Berat şehrinde ve yüzyıllık kültür anıtındaki en önemli İslami kültür nesnelerinden biridir. İnşaat tarihi 15. yüzyıla kadar uzanır ve on dokuzuncu yüzyıla kadar çeşitli safhalar ile devam eder.
Kral Camii Restorasyon Projesi, bu anıtın kültürel mirasının değerlerini vurgulamayı amaçlıyor. Öngörülen restorasyon çalışmaları şunları içermektedir: – Anıtın yapısal konsolidasyonu – Çatının restorasyonu – Çimento harcı ile uygun olmayan müdahalelerden kurtulma ve geleneksel teknikler ve malzemelerle sıvanmanın gerçekleştirilmesi – Duvar resmini koruma ve restorasyon – Süslü ahşap elemanların restorasyonu tavan, maun vb. – Elektrik sistemi ve ısıtma sisteminin montajı.
Halveti Tekkesi, 1781 yılında Ahmet Kurt Paşa tarafından yaptırılmıştır ve 1. Sınıf Anıt statüsüne sahiptir. Bu anıtın süslü tavanı, Balkanlar’daki en güzel dekore edilmiş ahşap tavanlardan biri olarak kabul edilir. Öngörülen restorasyon çalışmaları şunları içermektedir: – Anıtın yapısal konsolidasyonu – Çatının restorasyonu – Mafya ahşap yapısındaki duvar resimlerinin ve resimlerinin muhafazakar ve restoratif çalışmaları – Tavan, maun vb. Gibi dekore edilmiş ahşap elemanların restorasyonu – Restorasyon Alçı ve renkli cam pencereler – Elektrik sistemi ve ısıtma sisteminin montajı.
Bekar Camii, Vloralı İbrahim Paşa’nın oğlu Vloralı Süleyman Paşa tarafından 1827’de yaptırılmıştır. Cami, 1940’larda ve 1950’lerde İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yapılmışken, 1968 ve 1978’de cami derin restorasyon müdahalelerine maruz kalmıştır. Restorasyon projesi, bu anıtta bulunan tüm arşiv malzemelerini ve bibliyografyasını kullanan derin bir tarihsel ve mimari analiz üzerine kuruludur.
Bu anıtın benzersizliği, binanın kendisiyle aynı döneme dayanan dış cephe duvar resimleri. Öngörülen restorasyon çalışmaları: – Anıtın yapısal konsolidasyonu – Çatı restorasyonu – İç ve cephe duvar resimlerinin korunması / restorasyonu – Süslü ahşap elemanların restorasyonu – Elektrik sistemi ve ısıtma sisteminin montajı.
Kültür Bakanlığı ve Arnavutluk Müslüman Topluluğu arasında Kültür Bakanı tarafından imzalanan bir işbirliği anlaşması, İslami inancın 5 kültür anıtının restore edilmesini öngören bir sürecin yolunu açtı.
(Kaynak: RTK)
Giray Karagöz