Berat anlamı ne demek, Berat Kandili nedir? Berat Kandili gecesinde ne oldu? Berat Kandili ile ilgili ayetler, hadisler nelerdir?
Berat kelimesi “el-berae” kelimesinin Türkçedeki kullanılış şeklinin karşılığıdır. Beri olmak, aklanmak, temiz ve suçsuz bulunmak, kişinin bir yükümlülükten arınması manasına gelmektedir. Müslümanların bu gece Cenab-ı Hakk’ın affı ve bağışlaması umulduğu için de Berat Gecesi denilmiştir. Bu gecenin dört adı mevcuttur. “Mübarek Gece”, “Berae Gecesi”, “Sakk Gecesi” (Belge ve senet), ve “Rahmet Gecesi”. Berat Gecesi için Arapça eserlerde “şabanın ortasındaki gece”, “mübarek gece”, “rahmet gecesi” ve “sak (belge) gecesi” manalarına gelen terkipler bulunmaktadır.
Berat Ne Demek?
Berat kelimesinin aslı ”Berâettir.” Beraat sözlükte, ”bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak” anlamına gelmektedir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması hasebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi isimler de konmuştur.
Berat Kandili Nedir?
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir demiştik. Kur’an’da “Berae” kökünden 25 kelime mevcut olup, bunlardan sadece iki tanesi “Beraet” şeklinde bulunmaktadır. Berâet; iki şey arasında ilişki olmaması, kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamına gelmektedir. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlar taşımaktadır.
Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma hedefi vardır. Bu gecede Allah Azimüşan’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denmektedir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının on beşinci gecesidir.
Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol sunmakta, Rezzak ismi ile rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, kullarını sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, kullara dengeli bir hayat kurma bilinci oluşturmakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı tanımaktadır.
Berat Gecesi Ne Oldu?
Berat gecesi, Kur’an-ı Kerim’in Levh-i Mahfûz’dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir, buna “inzâl” denir. Kadir Gecesi’nde ise Peygamber Efendimiz’e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır, buna da “tenzîl” denir.
Berat Kandili İle İlgili Ayetler:
“Apaçık olan Kitaba an dolsun ki, biz onu mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız.”
(Duhan Suresi, 44/1-3)
“Apaçık kitaba andolsun ki, Biz Kur’an-ı mübarek bir gecede indirdik Çünkü biz onunla insanları uyarmaktayız O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.” (Duhan, 44/1-4)
Berat Kandili İle İlgili Hadisler:
“Şabanın 15. gecesini ibadetle, gündüzünü de oruçla geçirin! O gece Allah’u teala buyurur ki: Af isteyen yok mu, affedeyim. Rızk isteyen yok mu, rızk vereyim. Dertli yok mu, sıhhat, afiyet vereyim. Ne isteyen varsa, istesin vereyim. Bu hal, sabaha kadar devam eder.” (İbni Mace)
“Yüce Allah Şabanın yarısının Berat gecesinde, dünya semasına tecelli eder. Benikelb kabilesinin koyunlarının kıllarından daha çok kimsenin günahlarını affeder.” (İbni Mace, Tirmizi)
“Aişe validemiz buyuruyor ki: Resulullah’ın hiçbir ayda Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban ayının tamamını oruçla geçirirdi.” (Buhari)
“Yüce Allah, Şabanın on beşinci gecesinde müşrik ve mü şahin hariç herkesi affeder.” (İbni Mace)
Mübarek üç ayların üçüncü Kandil gecesi olan Berat Kandilini 2018 yılında 30 Nisan Pazartesi gecesi idrak edeceğiz inşAllah.
Hasancan Albayrak