Kısa bir sürenin ardından tekrar merhabalar. Bir haftalık aranın ardından tekrar sizlerle birlikte olmaktan duyduğum mutluluğu ifade etmek isterim. Geçmiş mübarek Ramazan Bayramınızı da en içten dileklerimle kutlarım.
En son yazımızda biraz ümitvar idik. Hala da öyleyiz. Allah’tan ümidimizi kesmedik. Fakat Kosova’da yaşananlardan sonra biraz düşünceliyiz.
Malumunuz Kosova bağımsızlığını ilan ettikten sonra yönetimi, meşru hükümet işbaşı yapana kadar UNMIK’e bırakıldı. Bu kuruluş (Birleşmiş Milletler Kosova Özel Kurumu) hala görevde ve çeşitli ülkelerden temsilcileri bulunmakta. Kosova polisinin yaptığı bir operasyon neticesinde çoğu polis, 30 kişi gözaltına alınmıştı. Bunların içinde ise UNMIK’in Rus görevlisinin olduğu ortaya çıktı. Rus görevlinin suçlandığı konu ise polisin yapacağı operasyonu geciktirmeye çalışmak. Haliyle Rusya ayağa kalktı. Bugün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanıyor ve bu konu gündeme gelecek. Takipçisi olacağız.
Rusya’dan sonra Balkanlardaki ayağı olan Sırbistan’a gelelim. Cumhurbaşkanı Vuçiç, dün Almanya Başbakanı ya da Şansyölyesi Angela Merkel ile Kosova’yı görüştü. Kendilerine yapılan vergi zammını düşürmeleri adına yardım talep etti. Ayrıca Kosova’yı tanımakla da bir yere varılamayacağını sözlerine ekledi. Vuçiç hala Kosova’nın vergi zammından vazgeçmesini bekliyor.
Bekliyor fakat, bu konudaki en ılımlı kişi olan Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi de artık isyan etmiş durumda. Sürecin ilerlememesindeki tek sorumluyu Sırbistan olarak göstermekte.
Farkındalar ya da değiller, iki ülke birbirlerine ciddi zarar vermiş durumdalar. Sırbistan anayasasına göre Kosova Sırbistan’a ait(-miş! Bilmiyorduk öğrenmiş olduk!). Sayın Vuçiç Yugoslavya zamanında Kosova’ya verilen özerkliği unutmuş sanırım. Savaş zamanındaki Sırp ordu komutanı gibi konuşuyor. 116 ülke Kosova’nın bağımsızlığını tanımışken, 29 ülke tanıma aşamasındayken (toplam 135 eder), bu inat neden? Elbette karşılıklı bir şeylerden (inatlardan) vazgeçilmeli. Balkanlardaki huzur ancak bu şekilde tesis edilebilir.
Saygılarımla efendim.