AB’den ayrılın, aramızda anlaşalım

Tarih Haziran 30, 2018, 12:06 pm
3 mins

ABD lideri, Fransız mevkidaşına görüşmenin ortasında “AB’den niye ayrılmıyorsunuz?” diye sorup ikili ticari anlaşma önerdi. Washington Post’un haberi, dünya gündemine bomba gibi düştü.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a Fransa’nın AB’den ayrılmasını teklif ettiği iddia edildi. Diplomatik kulis haberleri genel itibariyle ciddiye alınan ABD gazetelerinden Washington Post’un verdiği habere göre Trump, Macron ile gerçekleştirdiği ikili görüşme sırasında Avrupa Birliği’nden ayrılması durumunda Fransa’ya ‘karlı çıkabileceği ikili ticari anlaşma’ yapmayı önerdi.

Washington Post’taki haberde Trump’ın Macron’a doğrudan “AB’den niçinayrılmıyorsunuz?” sorusunu yönelttiği ileri sürüldü. Josh Rogin imzasıyla yayınlanan “Trump, Avrupa Birliği’nin istikrarını bozmaya çalışıyor” başlıklı haberde isimleri saklı tutulan iki Avrupalı yetkili kaynak gösterildi. Bilindiği üzere CNN daha önce de Trump’ın Macron’a AB’nin ticari anlamda “Çin’den bile kötü” olduğunu söylediğini gündeme getirmişti.

Henüz CNN’in haberi gündemdeki yerini korurken bu kez de “Avrupa Birliği ile ABD arasında mevcut olandan daha iyi şartlara sahip ikili bir ticaret anlaşması yapalım” dediği iddia edilen ABD Başkanı Trump’ın Brüksel’de kartları yeniden karıştırmak istediği tahmin ediliyor. Bu arada Beyaz Saray Washington Post’un haberini yalanlamazken konuya ilişkin yorum yapmayı da reddetti.

Trump uluslararası ortaklıklara ‘aşırı şüpheci’ yaklaşıyor

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un AB’den ayrılmaya sıcak bakması neredeyse imkansız sayılabilecek kadar düşük ihtimal olarak görülüyor. Zira Fransız lider ülkesinin AB’deki kilit ortakların başında geldiğini biliyor.

Buna rağmen Trump’ın bu denli rahat bir tavırla böyle bir teklifte bulunması, kendisinin uluslararası organizasyonlar ve ortaklıklar hakkındaki şüpheci tutumunun öncekilerden çok daha açık bir yansıması olarak değerlendiriliyor.

NATO VE TPP’Yİ DE UYARMIŞTI

ABD Başkanı, başkanlığa aday olduğu olduğunda da ABD’nin NATO üyeliğini tartışmaya açmış, başkanlık kararnamesiyle ülkesini Trans Pasifik Ortaklık Anlaşması’ndan (TPP) çekmiş ve ayrıca Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi’nden (NAFTA) ayrılma tehdidinde bulunmuştu.

Trump bununla da yetinmeyerek bu ayın başında Kanada’da gerçekleştirilen G-7 Zirvesi’nde Washington’un en yakın müttefiklerini uyararak, ABD şirketleri, malları ve hizmetlerine uygulanan ticari kısıtlamaları belirgin oranda düşürmemeleri halinde ABD piyasasına erişim imkanlarını yitirebilecekleri uyarısında bulunmuştu.

Yorumlar

  • (not be published)