Bu Ne Perhiz, Ne Lahana Turşusu?

Tarih Nisan 02, 2018, 1:19 am
5 mins

Kosova’da geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonun ardından 6 FETÖ mensubu Priştine’den Ankara’ya getirildi. Asıl kriz ise bundan sonra patlak verdi.

Hükümet kanadı kendilerinden habersiz yapılan bu operasyonun ardından yaptığı açıklamalarla ve uygulamalarla Türkiye’yi şoke etti. Başbakan Ramush Haradinaj, operasyon ile alakalı bilgisinin olmadığını sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla dünyaya bildirdi. Haradinaj twitterda “Bugün, Kosova İstihbarat Servisi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 6 Türk vatandaşı sınır dışı edildi. Ben, başbakan olarak bu operasyonla ilgili bilgilendirilmedim. Bu yüzden, yasal ve anayasal yetkilerime uygun olarak hareket edeceğim.” Derken facebookta da “Bu operasyonda, sınır dışı etmenin aciliyeti dahil bazı unsurlar açık değil” ifadelerini kullandı.

Ne o unsurlar acaba? Evet, bir ülkenin başbakanı mutlaka böyle bir şeyden haberdar edilmeli, buna söyleyeceğimiz bir şey yok. Fakat sınırdışı edilenlerin kim olduklarını ve neye hizmet ettiklerini şöyle bir hafızamızdan geçirdiğimiz zaman şu çıkarımları yapabiliriz. Ya Haradinaj gerçekten FETÖ’nün nasıl bir örgüt olduğunu bilmiyor, ya Amerika’ya danışmadan hareket etmek istemedi, ya da ülkesindeki terörist yapılanmalar hakkında bilgisi yok. Daha evvel FETÖ’nün Kosova’da çok yaygın olduğunu burada yazmıştık. Bilhassa Prizren’de müthiş bir yapılanmaları var. Bazen Prizren’deki başkonsolosluk binamıza saldırılar olduğu haberlerini de alıyoruz. Bunu bir suç haline getirip hemen milliyetçi Arnavutlar üzerine atmayalım. İşin derinine inildiğinde mutlaka FETÖ’nün de orada olduğunu görebiliriz.

Tüm bu gelişmelerin ardından Haradinaj, İçişleri Bakanı ve Kosova İstihbarat Servisi Başkanını görevden aldı.

Meclis Başkanı Kadri Veseli ise bir tık daha ileri gidip aşırı duygusal (!) bir konuşma yaptı mecliste. Kosova Meclis Başkanı böyle bir konuya nasıl müdahil olabiliyor acaba? Veseli, Türkiye’nin 99 savaşının ardından yaptığı yardımları unutmuş belli ki. Nasıl ailelerden özür dilersin? İkinci Dünya Savaşı’nda Yahudileri teslim etmemekle böbürlendin. Ya hu Almanlar Yahudileri kıtır kıtır kestiler! Bunu bilmeyen yok. Biz ise bu adamların artık ülkemize verdikleri zarardan bıktık. Gelsinler ve cezalarını çeksinler istedik. Türkiye’nin Kosova’ya yardımlarını bir kalemde silip atan Veseli bilmiyor mu ki bu adamlar bizim ülkemizde arananlar listesinde. Netice olarak istihbarat servisleri arasındaki ortaklık bizim için güzel netice vermiştir ve 6 FETÖ mensubu terörist Türkiye’ye getirildi.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi ise bu konudaki suskunluğunu bozdu. Thaçi, sınırdışı edilenlerin ulusal güvenlikleri açısından sıkıntı yaratabilecekleri için gönderildiğini söyledi. Kosova İstihbarat Servisi Başkanı Driton Gashi için ise bir açıklama yapmaktan kaçındı. Bu ikircikli tavrı kimseyi yanıltmasın. İstihbarat Başkanı değişecektir. Mecliste bir araştırma komisyonu kurulmasına karar verildi ve soruşturma bitene kadar Gashi görevinde kalacaktır.

Thaçi, Veseli ve Haradinaj’ın aksine daha ılımlı bir tavırla yaklaşırken yaptığı bu açıklama da başlıkta kullandığımız atasözünü aklımıza getiriyor.

Bugünkü yazımızı nihayete erdirirken Kosova hükümetine bir soru sormak istiyorum. Şayet sizin içinizde böyle hain bir kalkışma olsa ve sorumluları Türkiye’de olsa, acaba siz ne yapardınız? Onları Türkiye’den ister miydiniz yoksa Türkiye’de onların istedikleri gibi hareket etmeleri hoşunuza mı giderdi? Karar sizin efendim.

Bir Onceki Yazi

Kelimeler Kifayetsiz

Bir Sonraki Yazi

Bir Karar Verin Artık

Yorumlar

  • (not be published)