Bismillahirrahmanirrahim
İbni Ömer (r.a.) Peygamber Efendimizin (a.s.m.) şöyle buyurduklarını rivayet ediyor:
Kul, namaza durduğunda, bütün günahları getirilir, başı ve omuzları üzerine konulur. Rükû ve secdeye gittikçe dökülür. Camiüssağir [2:368, Hadîs No: 2062]
Namaz, kulun bağlılığını, Allah-ü Te’âlâ ile birlikte olduğu bilincini pekiştirme talimidir. Kişiyi zahiri yaşamdan koparıp, batıni hayy-at’a çekmesi, hatırlatmasıdır.
Abdest: İnsanın kendini temiz hissetmesine yol açar bir nevi. Su insanı ferahlatır, rahatlatır. Abdest alan kişinin düşüncesi temizlenir ve bir ferahlık ile ân’a gelir.
Namaz esnasında Allah ile aranda hiç bir şey yok, sen koymadığın sürece… Konuş, içini dök, aklına ne geliyorsa söyle, düşünme ân’da kal, düşünceni temiz eyleyip kendini verdiğin zaman kendiliğinden gelir her şey.
Allah-ü Ekber: Allah en büyüktür. Bu bir iman ve ikrar, bir duruş ve yöneliştir.
Ellerin tekbirle kulaklara kaldırılması: Kapıdan giriş… Zahiri yaşantımı geride bıraktım, bütün benliğimle huzura çıkıyorum, gönlümü Allah-ü Te’âlâ’ ya bağlıyorum anlamını ifade ediyor.
Kıyam: Huzura geldim, esas duruştayım, emre amadeyim. Kıyam, nefis ve şeytanın bunca saldırısına rağmen “yıkılmadım, ayaktayım” demektir. Nefsi yaşamdan kopuş ve Cenâb-ı Hakk’ın huzurunda esas duruş…
Kıraat: Kulun Rabbi ile konuşması, miracı. Dök içini başla konuşmaya, sen ve Rabbin başka kimse yok. Hiç düşünmeden direk söyle içinden, kendinle konuş, ân’da kal düşünme hiçbir şey uyma nefsine.
Sübhane Rabbiyel Azim: Ey büyük Rabb’im! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.
Rüku: Emrine mukabil boynum kıldan incedir. Sen’in hükmüne boyun eğiyorum, Sen’in rızan dışında hiçbir otoriteye boyun eğmeyeceğim, aciziyet göstermek… Acz olduğunu hatırlamak, teslim olmak.
Semiallahulimen Hamideh: Allah kendisine hamd edenleri işitti.
Rabbena leke’l-Hamd: Ey Rabbimiz! Her çeşit hamd ancak sanadır.
Sübhane Rabbiye’l-ala: Ey Yüce Rabb’ım! Seni bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim.
Secde: Namazın en önemli hareketidir. Secde; ibadetin, kulluk tavrının özü ve esasıdır. Kapan secdeye, dök göz yaşını, tövbe zamanı, yalvarma zamanı. Namazın esası budur aslında ve en önemlisi göz yaşı.
Kade: Oturuş. Tahiyyat, bir miraç selamlaması, miraç zikri ve sohbeti. Tahiyyat ile bütün mevcudatın ibadetlerini Allah’a takdim ederek, salli barik ile Peygamberimizi ve ailesini selamlıyoruz. Sonunda da kendimize, ebeveynimize ve mü’minlere dua ediyoruz.
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah: Allah’ın selamı üzerinize olsun. Yanındakinin cemâl’inde, iki kaşının arasında Sen’i arayış…
Allahümme ente’s-selamü ve minke’s-selam tebarekte ya ze’l-celali ve’l-ikram: Ey Allah’ım! Sen kurtuluş merciisin. Esenlik ve güvenlik sendedir. Ey Azamet ve Kerem sahibi Allah’ım! Senin şanın çok yücedir.
Ala Resulina Muhammedin Salavat: Salat ve selam Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.s) üzerindedir.
Subhanallahi ve’l-hamdülillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim: Allah eksik sıfatlardan beridir. Hamd Allah’adır. Allah’tan başka ilah yoktur ve Allah en büyüktür. Allah’tan başkasında güç ve kudret yoktur.
Tespihten önce okunan ayete’l-kursi de bir zikir ayetidir.
Ayetel Kürsi: Allahü lâ ilâhe illâ hüvel hayyül kayyûm. Lâ te’huzühû sinetün ve lâ nevm. Lehû mâ fis-semâvâti vemâ fil erd. Menzellezî yeşfeu indehû illâ biiznihi. ya’lemü mâ beyne eydîhim vemâ halfehüm velâ yühîtûne bişey’in min ilmihî illâ bimâ şâe vesia kürsiyyühüssemâvâti vel erd. Velâ yeûdühü hıfzuhumâ ve hüvel aliyyül azîm.
Anlamı: Allah, O’ndan başka ilah yoktur; O, hayydır, kayyûmdur. Kendisine ne uyku gelir ne de uyuklama. Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur. İzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir? O, kullarının yaptıklarını ve yapacaklarını bilir. (O’na hiçbir şey gizli kalmaz.) O’nun bildirdiklerinin dışında insanlar O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri içine alır, onları koruyup gözetmek kendisine zor gelmez. O, yücedir, büyüktür.
Sübhanallah: Allah tüm noksan sıfatlardan münezzehtir. Ey Güzel Yâr’adan Sen’in zatını bilmem ve anlamam mümkün değil. Sen ki tüm sıfatlardan noksansın. Sen ki Öz’ümde ki bir Cemâl’sin. Sen’in zenginliğin GANIYY’liğin Öz’ümde…
Elhamdülillah: Hamd Allah’adır. Verdiğin nimetler karşısında Şükür ederim, bilirim kıymet bilmem çoğu zam’ân unuturum Şükür’ü. Sen hatırlatıcısın Ya Rabbim, ân’ımıza çok Şükür. Bizleri kıymet bilen kullarından eyle.
Allah-ü Ekber: Allah en büyüktür. Sen Halim, Sen Vedud, Sen Hakk, Sen Kadir, Sen Hayy… Güzel’ler Güzel’i… Ne desem boş bütün her şeyi içinde toplayan tek bir kelime denebilir sadece. SEN…
Tespihte neden 33 kere zikir edilir: “Bir defasında fakirler Peygamberimize, zenginler hayır hasenat yapıyor biz ise yapamıyoruz, sevapta onlar bizi geçiyor, aradaki sevap farkını nasıl kapatacağız?” diye sorduklarında Peygamberimiz (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) her farz namazdan sonra, otuz üç kez “sübhanallah”, otuz üç kez “elhamdülillah”, otuz üç kez de “Allah-ü ekber” demelerini tavsiye etti.
La ilahe ilallahu vahdehü la şerike leh lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şeyin Kadir: Allahı bütün noksan sıfatlardan tanzih eder, kemal sıfatlarla muttasıf olduğunu kabul ederim. Bütün hamd ve şükürler Allah’adır. Allah’tan başka hiç bir ilah yoktur. İhtiyaçları gideren ve zararları yok eden yalnız yüce ve güçlü olan Allah’tır.
Sübhane Rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhab: Çok bahşedenlerin en yücesi olan Rabb’im! Sen noksan sıfatlardan münezzehsin. (Peygamberimiz duaya böyle başlardı.)
Dua: Kulun kendi acziyetini itirafla, Allah’a muhtaç olduğunun bilinci ile her türlü dileğini hayırlısını O’nun bildiğini zikrederek Rabbine arz etmesidir.
Amin: Ben inanıyor, güveniyorum. Hayr Sen’dendir…