Kerkük petrol bölgesi olarak Irak için önemli. Referandumda Kerkük’ü de referandum sınırlarına dahil eden Barzani şimdilerde ise büyük bir telaş içinde. Sebebi ise Bağdat yönetiminin Erbil’e Pazartesi şafak vaktine kadar Kerkük’ü terk etmesine yönelik ültimatom.
Kerkük, Erbil ve Bağdat yönetiminin çatışma sahası haline geldi. Irak ordusu ile IKBY peşmergeleri arasındaki mesafe 500 metreye kadar düştü. İbadi hafta içi yaptığı açıklamada müdahalenin sadece peşmergeye yapılacağı, Türkmen ve Kürtlerle hiçbir karşılaşmanın yaşanmayacağının sözünü verdiklerini açıkladı. Hatırlayacağınız üzere, DAEŞ’in eline düşen Kerkük, 2014 yazında peşmergenin eline geçmiş daha sonra da referandumla Irak merkezi yönetiminden de ayrılmaya çalışılıyor.
Peşmerge ile Irak askerinin arasındaki mesafenin bu kadar düşmesi de Türkmenleri endişelendiriyor. Takdir edileceği gibi atılacak bir bomba Türkmenmiş, Arapmış, Kürtmüş anlamaz. Ya da “kurşun adres sormaz”. Burada yapılacak en önemli ve yapılması gereken tek şey ise taraflar arasındaki diyalog. Türkmenler konusundaki hassasiyetimizi bilen peşmerge ve Irak askeri mutlaka siyasi olarak Türkiye ile karşı karşıya kalmak istemeyecektir. Her ne kadar Barzani, Türkiye’yi karşısına almayı göze alsa bile.
Irak Genelkurmay Başkanı El-Ganimi ise Kerkük’ün ne pahasına olursa olsun geri alınacağını söyledi. Bunu söylerken Türkiye ve İran’ın da referandumu tanımadığını ve Kerkük’ün anayasaya göre Irak’a ait olduğunu da söyledi.
Petrol konusunda da aslında Irak merkezi yönetiminin bu kadar kendisini sıkmasına gerek yok. Çünkü zaten anayasada petrol gelirlerinin Bağdat’a ait olduğu belirtiliyor. Orduya düşen ise, şimdi yaptığı gibi anayasayı tatbik etmektir. Dolayısıyla ordu doğru yoldadır.
DAEŞ’in bölgeden temizlendiğini de belirten El-Ganimi, 2018 yılını imar ve iskan yılı olarak değerlendirdiklerini de açıkladı.
Haşdi Şabi’nin parlamento tarafından çıkarılan kanunlarla kurulduğunu da anlatan Irak Genelkurmay Başkanı, söz konusu oluşumun Irak askeri sisteminin bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi. Polis, asker ve Haşdi Şabi arasında koordinasyon ve işbirliği olduğunu, teröre ve anayasaya karşı herhangi bir durumda bu oluşumların bir arada hareket edeceğini de anlattı.
Barzani, referandum hayalini kurmaya başladığı günden beri bölgede durumlar gergin. Şimdi ise petrol gelirlerine tek başına sahip olmak isterken bunun bir hayal olacağı da gün gibi ortaya çıktı. Zaten anayasaya karşı olarak yapılan referanduma ek olarak bir de Kerkük’ün Irak merkezi yönetimine katılması Barzani’yi bitirebilecek bir adım olacaktır. Önümüzdeki günler yeni gelişmelere gebe olacaktır. Tek dileğimiz kimsenin zarar görmemesi ve diyalog yoluyla bu problemin çözülmesi. Hayırlı pazarlar efendim.