Son yazımızda 1990 ve sonrasında Balkan ülkelerinde yaşanan göç sebeplerini işlemeye Arnavutluk, Bosna- Hersek ve Kosova ile başlamıştık. Bugün ise analizimize Karadağ, Makedonya ve Sırbistan ile devam edip analizimizi sonuçlandıracağız inşallah.
Karadağ, Balkan ülkelerinden en az nüfusa sahip olan ülkedir. Sırbistan ve Karadağ, Yugoslavya’ya bağlı olduğu dönemlerde de göçler yaşanmış fakat Yugoslavya’nın bir bütün olduğunu düşünürsek bu göçler iç göç olarak değerlendirilebilir. Karadağ’dan da göç nedenleri arasında daha iyi bir iş bulma umudu gösterilebilir.
1990’dan sonra yaşanan savaş havasından dolayı göçler olmuştur. Bugün itibariyle de toplam göç etmiş Karadağlı sayısı 200 bin civarında olduğu varsayılmaktadır. İş bulma ümidiyle göçen Karadağlıların çok büyük bir kısmı Sırbistan’a gitmektedir. Çok ilginç bir şekilde Karadağlılar Latin Amerika ülkelerine de göç etmektedir. Üzücü bir şekilde de göçenlerin %63’ünü ise gençler oluşturmaktadır.
Göç tarihi çok yoğun olan bir diğer ülke de Makedonya’dır. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Yugoslavya’da yoğun baskı altında kalan Müslümanların tercihi ise Türkiye olmuştur. 1963’te yaşanan büyük deprem ve daha iyi bir iş bulma ümidiyle Makedonya’dan dünyanın birçok yerine göçler olmuştur. 90’lı yıllarda Makedonya’dan ülke dışına 390 bin kişi göçmüştür. Günümüzde ise 626 bin Makedon vatandaşı ülke dışında yaşamaktadır.
Göçmenlerin ise %64’ü genç ve orta yaş kategorisindedir.
Balkanların en yoğun nüfusuna sahip olan Sırbistan’da da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından göçler yaşanmıştır. 90’lı yıllarda Sırbistan’ın herkese saldırdığı dönemde ise daha çok göç almıştır. Buna rağmen dünya üzerinde Sırbistan dışında yaşayan Sırpların sayısı ise 1,3 milyon civarındadır.
Sonuç olarak Balkanlarda yaşanan savaşlar ve ekonomik olaylar çeşitli ülkelerde göçlere neden olmuştur. Özellikle Kosova ve Bosna’da yaşanan savaşlardan dolayı 3 milyonun üzerinde insan ülkesini terk etmek zorunda kalmıştır. Makedonya, Karadağ gibi ülkelerde ise ağırlıklı olarak daha iyi bir iş bulma umudu ve daha iyi bir eğitim alma isteği vardır. Balkanlardan ise 7 milyon insan göç etmiştir.
Dünya üzerinde Almanya, ABD, İtalya, İsviçre ve Avusturya gibi ülkelere göç eden Balkan göçmenleri en fazla Almanya’yı tercih etmişlerdir.
Bosna- Hersek’ten ise Hırvatistan ve Sırbistan’a, Kosova’dan yine Sırbistan’a göçler olmuştur. Bosna’da yaşayan Hırvat ve Sırplar; Kosova’da yaşayan Sırplar yine ülkelerine göç etmişlerdir. Özellikle Kosova’da yaşanan göç esnasında Sırplar, Arnavutların kendilerinden intikam alacağı korkusuyla Sırbistan’a göçüp bir daha Kosova’ya geri dönmemişlerdir. Buna rağmen Bosna’da Hırvat ve Sırplar; Kosova’da ise Sırplar halen yaşamaktadır.
Dini olarak komünizm de göçlere neden olmuştur. Arnavutluk’ta Enver Hoca, Yugoslavya’da ise Tito zamanında Müslümanlara büyük baskılar olmuş ve Müslümanlar çeşitli ülkelere göç etmişlerdir.
Herkese hayırlı haftalar dilerim.