15 Temmuz’da Prizren’de bulunuyordum. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmurdan dolayı sokaklar boştu. İlk olarak kaldığımız eve 500 metre uzaklıkta bulunan Kosova Türk Tabur Görev Komutanlığı’nın önüne mi gitsek diye düşündüysek de daha sonra bu fikrimizden vazgeçtik.
Dilini öğrendiğim için Arnavutluk ve Kosova, göçtüğümüz yer olması hasebiyle Makedonya üzerine biraz daha eğilmek istiyorum bu yazıda.
16 Temmuz akşamı Prizren’de hava yine serindi. Fakat Şadırvan Meydanı’nda toplanan bir grubun ülkemizde yaşanan darbeyi protesto ettiklerini öğrenip sokağa çıktık. Kosovalı vatandaşların bir eline Kosova, bir elinde de Türkiye bayrakları vardı. Yeni açılan Prizren Konsolosluğu önünde dört kişilik Kosovalı bir grupla resimler çekildik. Halkın o andaki duruşundan hükümet hakkında da bir öngörü yapılabilirdi ki Kosova hükümeti bizi yanıltmadı. Kosova basını FETÖ’den terör örgütü olarak bahsediyordu. Ve bu fakiri duygulandıran başka bir olay… FETÖ’nün Prizren’de de bir okulu bulunmaktaydı. Darbeyi haber alan ve bu okuldan mezun olan Kosovalı gençler diplomalarını malum okulun önünde paramparça ettiler. İşte budur. Kosova bizim de her daim gönlümüzde, yeri bambaşka. Ama dikkat edilmesi gereken bir konu da şu: Halk henüz hiçbir şeyi bilmiyor. Bu tespit ise geçtiğimiz yılın aralık ayında Kosova’da bulunduğumuz zamana ait.
Arnavutluk da basından takip ettiğim kadarıyla FETÖ’yü terör örgütü olarak görüyordu ki geçtiğimiz günlerde gazetemizin ‘Dünya’ bölümünde bu habere yer ayırdık. Haberin bir kısmını alıntılayarak yazıyorum: “Arnavutluk makamları, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine karışan ve bu ülkede saklandıklarından şüphe edilenlere karşı soruşturma başlatacak.
Arnavutluk Başsavcısı Adriatik Llalla, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 15 Temmuz’daki darbe girişimine karışan bazı isimlerin Arnavutluk’ta gizlendiklerinden şüphe edildiğini belirterek, “Bu kapsamda, Arnavutluk makamları da soruşturma başlatacak.” dedi.”
İşte budur. Fakat hâlâ bir takım işletmelerin arkasına saklanıp oturma izni almaya çalışanlar var. İnşallah Arnavut yetkililer samimi davranıp ellerinden geleni yaparlar. Arnavutluk ve Kosova bahsini geçip Makedonya’ya bir bakalım.
Makedonya’da ne yazık ki FETÖ’nün tasfiyesinde daha ağır. Çünkü ülkenin en zenginleri oldukları için dokunmak da mesele. Makedonya Zaman gazetesi hâlâ faal durumda. Okulları, yurtları da aynı şekilde aktif. Tabi ki Makedonya içinde bu yapılanmaya ses çıkarmayan yok değil. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bir internet sitesinde FETÖ’nün Makedonya’da çok aktif olduğunu ve süratle önlem alınması gerektiği yazılmış. Fakat hükümetten herhangi bir çalışma göremedik bugüne kadar.
Şimdi birkaç sözüm var Makedonya Devleti’nin başındakilere. Sizin Türkiye ile tarihi bir bağınız var. Yapmayın etmeyin. Lütfen samimi olun. Bizim ülkemize ‘Makedonya’daki Arnavutları desteklemeyin’ demeden önce siz FETÖcülerin icabına bakın. Hadi bakalım ne kadar samimisiniz.
Son söz: Balkanlarda FETÖ halen aktif durumda ve bunun önüne şimdilik geçebilen yok. Tehlike henüz bitmiş değil. Muhabbetle, Cuma gününüzü kutlarım.