GÜN GELDİ!

Posted on Şubat 09, 2020, 2:33 am
4 mins

Kosova’da yeni hükümet geçtiğimiz pazartesi günü kuruldu. Zamanlaması gerçekten çok mühimdi çünkü bir gün daha geç kalınsa idi Kosova’yı yeni bir seçim atmosferi bekleyecekti.

Kosova siyasetine damga vuran, daha önceleri polis tarafından gözaltına alınan ve tartaklanan Albin Kurti, Kosova’nın yeni başbakanı oldu. Kurti’nin partisi Lëvizja Vetëvendosje (Kendi Kararını Ver) hareketi, eski başbakanlardan İsa Mustafa’nın başkanlığındaki LDK (Kosova Demokratik Hareketi) partisi ile koalisyon kurdu. Bakanlık dağılımında ise azınlık gruplardan Sırplara 2, Boşnaklara ise 1 bakanlık verildi.

Kurti’nin partisi, seçim çalışmaları esnasında ‘erdhi dita’ yani ‘gün geldi’ sloganını belirmişti ve gün geldi! Kosova’nın yeni Başbakanı Albin Kurti’ye ve kurulan koalisyon hükümetine çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Malumunuz, Balkanlar çok zor bir coğrafya. Bu coğrafyada bir ülkeyi yönetmek çok zor. Albin Kurti de elbette bir takım zorluklarla karşılaşacak. Şimdi bunları bir konuşalım.

Albin Kurti, Kosova’nın yeni başbakanı Amerika’ya karşı bir kişi. Bunun neticesi olarak biraz zorluk yaşayabilir. Çünkü malumunuz Kosova bugüne kadar Amerika’nın bir yandan güdümünde, bir yandan da altın ve değerli madenlerinden dolayı sömürüsüne maruz kalmış bir ülke. Bu zamana kadar gelmiş tüm başbakanlar da deyimi yerindeyse ‘Amerika’nın adamı’ olarak görevlerini ifa ettiler. Ayrıca AB ve Sırbistan’a da karşı mesafeli. Unutulmaması gereken bir diğer konu da Karadağ ile olan sınır meselesi.

Albin Kurti milliyetçi bir kişi ve aklında Arnavutluk ile birleşmek de var. Bu durumun da nasıl çözümleneceğini bekleyip göreceğiz. Kosovalı Arnavutlar yüksek sesle Arnavutluk ile birleşmek istediklerini söylüyorlar. Bu durum, Balkanlarda yeni bir krize hatta Allah korusun bir savaşa bile neden olabilir. Çünkü Sırbistan, Kosova’yı hala kendi toprağı olarak görüyor ve siyasi emelleri var. Aynı durum ise Kuzey Makedonya Cumhuriyeti için geçerli. Üsküp dahil Makedonya’nın batısında, özellikle Tetova (Kalkandelen) ve Struga civarlarında Arnavut nüfus yoğun. Eğer söz konusu bölümde de birleşme düşüncesi oluşursa o zaman pimi çekilmiş bomba patlar. Bu husus aşırı dikkat gerektiriyor.

Bu andan itibaren artık Başbakan ünvanını alan Albin Kurti’nin dengeli bir siyaset izlemesi elzemdir. Katı ve ödün vermez tavır sergilerse yine ülke yönetiminde sıkıntılar yaşar.

Ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer noktalar ülkedeki işsizlik, genç nüfusun ülkeyi terk etmesi ve emekli ve çalışan maaşlarının düzeltilmesi. Genç kardeşlerimiz Kosova’yı daha iyi bir iş, daha iyi bir gelecek için terk etmekteler. İnşallah, özellikle bu konuda gereken adımlar atılır.

Yorumlar

  • (not be published)