İNSAN HASRET KALDI BİR GÜLER YÜZE

Tarih Aralık 22, 2019, 3:29 pm
10 mins

İnsanlar birbirinin hal ve davranışlarından bazen memnun kalıyor, mutlu oluyor, bazen de şikayet ediyor,hatta çoğu kez rahatsızlık duyduklarını, huzurlarının kaçtığını da dile getiriyor. İnsan, söz söylemeden önce bile bedeninin yaptığı hareketlerle insanlara bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Hele yüz ifadeleri ile …

İnsanlar birbiriyle karşılaştıkları zaman yüzlerine bakarak konuşuyorlar. Fakat insan konuşmadan önce yüz ifadesiyle ve bakışıyla karşılaştığı insanları olumlu veya olumsuz yönde tesir altında bırakıyor, etkiliyor. Güler yüzle yaklaşımlar insanlara mutluluk verirken, asık yüzler de insanları rahatsız ediyor. Çoğu kez insanın durumu yüz ifadesinden anlaşılıyor. Güler yüz herkes tarafından beğenilen, arzulanan, takdir edilen, makbul görünen bir ifadedir.
Güler yüzle yapılan görüşmeler daha sıcak ve samimi oluyor.
Boşuna dememişler “Güler yüzlü olmak ömrü uzatır” diye. 

İnsanoğlu pozitif duygular veren, mutlu , neşeli insanlarla birlikte olmaktan zevk almıyor mu ?
Her insan olumlu duygular aldığı kişilerle arkadaşlık kurmak istemez mi ?
Bir düşün !
Güler bir yüzle insanlara yaklaştığında kendini nasıl hissediyor insan ?

Dünyaya gelen insanoğlu ilk karşılaştığı annesinin güler yüzüyle hayatına başlıyor. Bu gülümseme insanın huzur kaynağı olur. Annenin gülen gözleri bebeğin ağlamasını gülümsemeye dönüşen önemli bir güç olduğu anlaşılmaktadır. Annenin güler yüzü çocuk için daima bir umut olur. Aile içinde yaşayanların birbirine karşı güler yüzlülük göstermeleri sevginin ve saygının hakim olduğunun işaretidir. Mutlu bir evlilikle kurulan ailede güler yüzlülük, mutluluğun, bereketin, neşenin, huzurun, güvenin, sadakatin kaynağıdar.
Özellikle bir ailede eşler arasındaki ilişkilerin sağlıklı olmasında, tatlı dil ve güler yüzün oldukça önemli bir yeri vardır. Eğer eşler birbirine karşı tatlı dil, hoşgörü ve güler yüzü eksik etmez iseler, onların bu güzel davranışları, çocuklarına da yansır ve ailede daha sıcak ve mutlu bir ortamın oluşmasına sebep olur. Zamanımızda yaşanan aile huzursuzluklarına bir göz attığımızda, insana hiçbir zahmeti olmayan, güler yüz, hoşgörü ve tatlı dilin önemi daha da anlaşılmaktadır. Eşler ve çocuklar arasında gösterilen güler yüzlülük sağlıklı bir aile kurumunun teminatıdır. Aile yuvalarında huzurun ve sevginin kaynağı tebessümlü olmak, güler yüzlü davranmaktır.
Asık surat, sert sözler ve davranışlar yuvaları çekilmez hâle getirir. Samimiyeti kaldırır, güveni sarsar. İnsanların kalblerini karartır. İyi ve doğruyu düşünmekten insanı uzaklaştırır. Anne babanın hareketlerini örnek alan çocuklar evde güler yüzlü bir geçim göremezlerse ruh sağlıkları tehlikeye girmiş olur.
Anne babalar çocuklarınızın sağlıklı büyümeleri için onlara güler yüzle davranın ki onlar da güler yüzlü davranmanın güzelliğini sizlerden öğrensinler.
Güler yüzlü insan sevilen ve takdir edilen kişidir. Her alandaki insani ilişkilerinde sevilir ve hürmet edilir. Gülen yüzlerle hayata bakanlar, hem kendine hem de etrafına olumlu enerji aşıladığı bir gerçektir.

Huzurun anahtarı güler yüz olduğunu insan unutmamalıdır. Hep kazandırır hiç bir zaman kaybettirmez. Asık yüzlü davranan insanlar hem kendi iç dünyasını hem de etrafındaki insanları olumsuz etkiler.
Gülür yüze bir de tatlı dil arkadaşlık ederse umutsuzluklara umut aşılar, sıkıntılara neşe katar, katı kalpleri yumuşatır. Güler yüz ve tatlı dil bir sihirli anahtardır, öfkeleri yatıştırır, hiddetli olanları sakinleştirir.

Büyük halk ozanı Neşet Ertaşın dediği gibi :
Tatlı dile güler yüze doyulur mu doyulur mu
Sevgi ile bakan göze doyulur mu doyulur mu….

İnsanoğlu huzurlu bir yaşam sürmek istiyorsa, gülümsemeyi, tebessüm etmeyi yüzünden hiç bir zaman eksik etmemelidir. İnsan hayatta farklı durumlarla karşı karşıya gelebilir, sorunlar yaşayabilir, sıkıntılarla, üzüntülerle karşılaşabilir. Bunlar hepsi hayatta yaşanan şeylerdir. Önemli olan insanın sergileyeceği davranışlardır, üreteceği çözümlerdir. İnsanın ilk önce sergileyeceği tutum ve göstereceği yaklaşım çok önemlidir. Yapılacak mücadelenin yöntemi başarının sonucuna götürecektir. İnsanın durumu çoğu kez yüz ifadesinden anlaşılmaktadır. Evet, insan bazen hüzünlü günler geçirebilir. Hiç şüphesiz ki akrabanızın, arkadaşınızın,dostunuzun size güler yüzlü yaklaşımı hüznünüzü hafifletebilir, moralinizi düzeltebilir, acınıza merhem olabilir.
İnsan topluluklarında güler yüzlü insanlar bulunduğu gibi yüzü gülmeyen, asık suratlı insanlar da vardır.
Kendisiyle barışık olan ve çevresiyle uyum sağlayan insanların güler yüzlü oldukları ve başkalarına daha sıcak davrandıkları bir gerçektir.
Gülen yüzlü insanlarla karşılaşmak insanı mutlu etmez mi ?
Onlarla beraber olmak istenmez mi ?
Hiç şüphesiz ki güler yüz her yerde kazanır ! samimi olmak şartıyla…
Sahte güler yüzlülere inanmamak şartıyla…
Aldatıcı güler yüzlere kanmamak kaydıyla…

Maddi menfaatlerin her şeyden önce olduğu bu zamanda, geçim sıkıntısıyla yaşam mücadelisi verildiği bu dönemde, dertlerin çoğaldığında, çeşitli problemlerle boğuşan insanlar nasıl güler yüzlü olabilir ki ?

Evet, bütün bu olumsuzluklara rağmen, insan güler yüzüyle endişelerini dağıtabilir, korku ve üzüntüleriyle başa çıkmayı başarabilir. Gülümseme, yorgunluğu giderir, kızgınlıkları azaltır, gerginliği gevşetir, sıkıntıları unutmaya yardımcı olur. Gülümseyen insan güven duygusunu artırır, karamsarlığı giderir.
Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi uzmanı Doktor Michael Miller, araştırmalarının sonuçlarına dayanarak,” herkese kalp sağlığı için güler yüzlü olmayı, tebessümü tavsiye ediyor… Güler yüzün pozitif enerji yaydığı da unutulmamalı..”
Fars şair Şeyh Sadi Şirazi : “Suratı ekşi olanın balı da acı olur”.

Çarşıda bal satan bir esnafın hikayesi herkese malumdur. Dükkanına giren müşteriler kaliteli bal satmasına rağmen almadan çıkarak yan tarafta bal satan esnaflardan alırlarmış. Neden böyle olduğuna bir türlü anlam veremeyen esnaf bir gün dükkanına gelen bir dostuna durumu arz eder. Dostu da, evet sen dükkanında diğer esnaflardan daha iyi bal satıyorsun fakat suratın sirke satıyor. Ondan müşteriler senden bal almıyor demiş.

Gülümse ey insanoğlu ! Ruhunla gülümse!

Amerikalı yazar, kişiler arası iletişim uzmanı Dale Carnegie : “ Gülümseyin, öyle samimi ve sıcak olun ki her sıktığınız ele, ruhunuzu da katın “.

İnsan hasret kaldı bir güler yüze, bir tatlı söze…

Yüz, insanın ruhunun aynasıdır. Yüzdeki işaretler insanın ruhunun derinliklerinde duygu ve düşüncelerinin dışarıya yansımasıdır.

Güler yüzlerin eksik olmasın dileği ile…

Bir Onceki Yazi

SAHTE DAVRANIŞLAR

One Comment to: İNSAN HASRET KALDI BİR GÜLER YÜZE

  1. Aralık 23rd, 2019

    Allah razi olsun Eyüb abey. Ellerıne sağlık. EYVALLAH

    Cevapla

Yorumlar

  • (not be published)