Nobel ödülü dediğimiz şey, dünyada barış adı altında insanlığa hizmet sunan insanların aldığı ödüllerden oluşan bir bütündür. Çeşitli dallarda verilen bu ödüllerin edebiyat alanında 2019 yılında Avusturyalı yazar Peter Handke ödüle layık görüldü. Ancak ne yazık ki Handke’nin barış ile uzaktan yakından alakası olmayan bir kişiliği olmuştur.

1992-1995 yıllarında Bosna-Hersek’te süren savaşta Sırp lider Slobodan Milosevic’in yanında olduğunu her fırsatta yineleyen Handke; aynı zamanda Boşnaklara yapılan soykırımı da reddetmekte. Öte yandan Birleş(me)miş Milletler ile Çetnik unsurların Srebrenica’da yaptığı katliamı da kabul etmeyen Handke şizofren bir kişilik göstererek Boşnakların bu katliamı kendi kendilerine yaptığı görüşünde. Öte yandan daha sonra Sırpların Kosova’da yaptığı savaşta da alenen Sırpları destekleyen demeçler de vermiştir. Ödüle layık görülmesinin ardından gazetecilerin Srebrenica ile ilgili sorularına edep dışı cevap veren Handke hala daha aynı düşüncede olduğunu bizlere göstermektedir.

Handke’nin bu tutumuna rağmen uluslararası veriler her şeyi gün yüzüne çıkarmış ve savaş suçluları Lahey Adalet (?) Divanı’nda yargılanarak cezalarını almıştır. Dolayısıyla bu yazarın konuşması bir safsatadan ibarettir. Ancak insanlık adına Çetnik unsurların yaptığı bu katliamı görmezden gelerek farklı bir düşünce yapısında olması bu ödülü almasına en büyük engellerden biridir.

Elbette tepkiler gecikmedi. Türkiye, Bosna-Hersek ve Kosova başta olmak üzere bir çok yerde Nobel denilen bu ödül müsveddesinde yer alan jüri üyelerine tepkiler geldi. Yaşanılan bu durumun ardından iki jüri üyesi de istifa ederek bu duruma tepki gösterdi.

Uluslararası verilerden uzak olduğu aşikar olan bu adama verilecek ödülden sonra Nobel’in bir “barış” ödülü olması konusunda çekincelerim iyice arttı. Hatırlayan vardır. Daha önce Türkiye’nin ve Türk halkının yapmadığı bir soykırımı kabul ederek ödül alan bir Türk yazar var ne yazık ki. Dolayısıyla konuyu toparlayarak şöyle diyebiliriz: “Kendi ideolojileri ile ters düşen yazarları eleyerek kişisel görüşleri kendilerine uyan yazar tayfasına ödül vermektir Nobel edebiyat ödülü.” Ne diyelim… Yazıklar olsun.

PREVIOUS ARTICLE

GAZİ HÜSREV BEY

Yorumlar

  • (not be published)