Allah Her Şeyi Görür

Tarih Kasım 21, 2019, 5:36 pm
2 mins

Allah Herşeyi Görür, diyoruz.

Eyvallah, Hu olan Hakk var’lığı ile Hayy’dır, her şeyi görür.

Nereden nasıl görür?

Tabiki kendini kendi için yarattığı bedeninden görür, Cemâli suretinde saklıdır, yokluğu Cemâl’inde, dışardan görünse de dost O senin içindedir.

İçindekini göremediğin için kendini dışardan yansıtır. Kendini yaşarken O’na adayan kullarına yakîn olur. O’na yakîn olan kulun kendi kudretiyle idrakini açar. Kul O’na yaklaştıkça sır perdeleri bir bir açılır, aynı yaşam dünyasında hayy’ata geçiş başlar.

Kul kendinde kendini göremediği için bir dost Cemâlde Hakk görünür olur. İdrak ederki bir Cemâl vardır, o da O’nun yansımasıdır, hayretler içerisindeki hâl her an yeniden vuku bulur, O’ndan başka hiçbirşey göremez olur. Yani sen aslında hem yoksun hem varsın, var’olan bir Tek O’dur. Kendini gözlemleyen O’dur ki bu durumda “ben varım” diyemezsin, var olabilirsen O’nun ile Bir’lik hâlinde olabilirsin, sonuç olarak yine O’ndan başka birşey yoktur.

O nerededir, diye hep sorulur. O, safiyetli düşüncemizle tarik eyleyen kalbimizde…

Evet, Hayy olan Hakk ki O, her hücre içindedir, açığa çıktığı idrak noktası, düşünce ve kalptir. Düşünce ve gönül birleşince kul harika bir sonsuz ruhi hayy’ata ulaşır. HŞY

Bir Onceki Yazi

DERİN NEFES AL

Bir Sonraki Yazi

Ondokuz’un Hikmeti

Yorumlar

  • (not be published)