Barış Bu Şekilde Gelmez

Posted on Kasım 10, 2019, 12:46 am
2 mins

Geçtiğimiz hafta samimiyet konusunu açıp bir virgül koymuştuk. Bugün ise yine Balkanlara dönelim ve son gelişmeler ışığında bir değerlendirme yapalım.

Bir süre önce Balkanlar içinde ticareti artıracak ve ülkeler arasındaki geçişi hızlandıracak bir mini Schengen fikri ortaya atılmıştı. Kuzey Makedonya’nın Ohri kentinde bu konuyu konuşmak için Arnavutluk, Kuzey Makedonya ve Sırbistan bir araya geldi. Sırbistan Başbakanı Vuçiç, toplantıya Bosna, Karadağ ve Kosova’yı davet ettiyse de Karadağ ve Kosova’nın toplantıya katılması beklenmiyor.

Daha önce defalarca kez söyledik. Bir araya gelmeden, diyalog süreci işlemeden Balkanlarda huzur olması mümkün değil. Özellikle 1990’lı yıllarda sürekli sorun yaşamış olan Kosova ve Sırbistan’ın artık bir araya gelmesi gerekmektedir. Fakat ne var ki Cumhurbaşkanı Taçi ve Dışişleri Bakalı Patsoli, toplantıya katılmayacaklarını net bir şekilde Kuzey Makedonya Başbakanı Zaev’e bildirdiler.

Tabi durduk yerde bu durum ortaya çıkmaz. 2008 yılında, yine Ohri’de düzenlenen bir toplantıya dönemin Makedonya Cumhurbaşkanı, henüz tanımadıkları için Kosova’yı davet etmediklerini açıklamıştı. Yine böyle bir durum mu var, yoksa sırf Sırbistan davet etti diye mi gitmiyorlar orasını bilemeyiz. Ama zihin yine karışıyor.

Balkanlarda huzurun sağlanması için artık istikrar ve diyalog şarttır. İlerleyen süreç ne getirir bilinmez ama neredeyse bir asra yakın bir süredir adeta pimi çekilmiş bir bomba gibi duran Balkanlarda barışın bu şekilde gelmesi mümkün değil.

Saygılarımla.

PREVIOUS ARTICLE

Samimiyet Anahtardır

NEXT ARTICLE

Arayışlarımız

Yorumlar

  • (not be published)