Birbirinize Ne Kadar Engel Olduğunuzun Farkında Mısınız?

Tarih Temmuz 01, 2019, 2:08 pm
3 mins

Balkanlarda Kosova ile Sırbistan arasında süren gerginlik devam etmekle birlikte, iki ülkenin birbirini bazı şeylerden de alıkoyduğunu görüyoruz.

Kültürel alanda da böyle, diğer alanlarda da.

Mesela Kosova, Sırbistan’ı Eurovision’a katılmalarına engel olmaka suçluyor. Bunu biraz da açmak gerekir. Avrupa Yayıncılar Birliği bünyesinde 1186 üye bulunmaktadır. Bu üyeler, Avrupa ülkelerinde yayın yapan televizyon ve radyo kanallarının oluşturduğu bir topluluktur. 1186 üyenin 673’ü yani yarısından daha fazla sayıda bir kısmı, Kosova’nın bu etkinlikte olmasını istemiyor. Ayrıca Kosova- Sırbistan diyalogunun devamını da şart koşuyorlar. Ondan sonra da Kosova’nın Eurovision’a katılamamasının sebebi Sırbistan oluyor. Gerçekçi olalım beyler! 673 tane Sırp üye yoktur herhalde bu toplulukta. Bu konuda sadece Sırbistan’ı suçlamak saçma ve yersiz.

Bir diğer konu da Kosova’nın kuzey belediyelerinde bulunan dükkanların 1 Temmuz’da kapatılması.

Kasım ayından beri süregelen vergi krizinin bir neticesi (Sırplar böyle düşünmekte) olarak kuzeydeki geniş tüketim malların satıldığı tüm dükkanlar bugün kapatıldı. Yani Kosova’nın kuzeyindeki Sırplar bugün alışveriş yapmayacaklar. Niyetleri Kosova hükümetini protesto etmek. Burada olanı biteni de bir ‘insani facia’ olarak görmek doğru değildir. Çünkü oradaki insanlar da Kosova Cumhuriyeti sınırları içinde yaşamaktadır ve Kosova hükümeti Sırp vatandaşlarına da sahip çıkmaktadır.

Bunlar haricinde Kosova NATO’ya, Interpol’e ve Avrupa Birliği’ne üye olamıyor. Sebep olarak da Sırbistan gösteriliyor. Evet bunların sebebi Sırbistan’dır. Ama Eurovision gibi hiçbir sanatsal değeri olmayan bir faaliyete katılamamalarının sebebi Sırbistan değil, Avrupa’dır.

Kosovalı Sırp olan eski bir milletvekili ise iki ülke Cumhurbaşkanlarının değişik ülkelerde bir araya geldiğini ve ülkelerin sınırlarının belirlendiğini iddia ediyor. Bu kesinlikle doğrulanması gerekir. İddialarla bir yere varılamayacağı gibi tehlikeli sonuçlar da doğabilir.

Kosova ve Sırbistan artık bir karara varmalı. Ortak kararın neticesinde de birbirlerine artık engel olmamalılar. Tabi eğer tüm bunların gerçekten farkındalarsa.

Yorumlar

  • (not be published)