Dikkat! Amaç Kosova’yı Parçalamak

Tarih Şubat 17, 2019, 1:00 am
6 mins

Kosova’nın bağımsızlığını dünya üzerinde 110 ülke tanımış durumda. Birleşmiş Milletler üyeliğine kabulü için ise 128 üye ülkenin Kosova’nın bağımsızlığını tanıma şartı gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde 13 ülke Kosova’yı tanıdıkları ilanını geri çekti. Sebebi ise Sırbistan’ın kendilerine yaptığı silah yardımı.

Şimdilerde daha vahim bir durum var karşımızda. Başta (neden başta, ya da neden her zaman her yerde taşın altından çıkar bilinmez) Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere büyük(!) devletler, Kosova’yı Sırbistan ile anlaşmaya zorluyor. Aşağıda anlaşma maddelerini alıntı olarak paylaşacağız. Fakat biz bu filmi daha önce seyretmiştik. Bosna’da, Sırpların giriştiği yoğun katliam ve soykırımın ardından baş kaldıran Boşnaklara hemen Dayton Antlaşması imzalatılmıştı. Dikkatinizi çekerim Boşnaklar kendi rızalarıyla bu anlaşmaya imza atmadı. Şimdi ise Karadağ’dan Bosna’ya girdiğiniz zaman ‘Sırp Cumhuriyeti’ne Hoş Geldiniz’ yazısıyla karşılaşıyorsunuz. Bilindiği gibi Bosna- Hersek, Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar tarafından oluşturulan bir meclisle yönetilmekte. Sırp Cumhuriyeti ve Boşnak- Hırvat topluluğundan oluşan iki devlet haline geldi Bosna.

Şimdi aynı oyunlar Kosova üzerinde oynanıyor. Aman dikkat edelim! Daha geçtiğimiz yıl içinde birtakım ayak oyunlarıyla Kosova Karadağ’a toprak vermişti, hatırlayalım! İşte Kosova ile Sırbistan arasında dayatılan anlaşmanın maddeleri:

1- Preşeva, Klenike Köyüne kadar Kosova’ya birleşecektir.

2- Sınır kapısı Bilac Köyüne konulacaktır.

3- Bujanovca, özel bir statüs alarak, Özel Bölge ilan edilecek.

4- Mitrovica, özel bir statüs alarak, Özel Bölge ilan edilecek.
(Eyalet olmasa bile eyalet gibi Sırpların lehine hareket eden “Özerk Şehir” olarak düşünebiliriz)

5- Medvegje’nin 6 veya 8 köyü Kosova’ya bağlanacak.

6- Koridor 10 Otobanı, Uluslararası Korunan Yol “Protected Road” ünvanı alacak.

7- Ujman gölü, 99 yıllığına İngiliz bir şirkete özelleştirilecek ve özel bir statü alacak.

8- Trepçe Madenleri, 99 yıllığına Amerikan Fransız Rus ve Çinli 4 şirketin konsorsiyumu sonucu kurulan bir şirkete özelleştirilecek ve özel bir statü alacak.

9- Sırp Kiliseleri ve bu kiliselerin kapladıkları alanlar “eksteritor” sayılacaklar.
(Eksteritor bölge: Bir ülke içerisinde yer alıp o ülkenin hukukuna bağlı olmayıp kendi iç hukuku olan bölge anlamına gelmektedir, konsolosluklar elçilikler ve bunların sahip oldukları binalar gibi düşünülebilir.)

10- Zveçan, Zupin Potok ve Leposaviç, Sırbistan’a dahil olacak.

11- Sırbistan – Kosova savaşında her iki ülke savaş tazminatı taleplerinden vazgeçecek.

12- Sırbistan, Kosova’yı “Kosovo” ismi ile tanıyacak.

13- NATO kuvvetleri Kosova’da 33 yıl garantör olarak yer alacak.

14- Sırbistan’ın Bujanovac yakınlarındaki Cepotina Askeri Üssü Kosova’ya bağışlanacak.

15- Camp Bondsteel, Kara Kuvvetleri Merkezi; Vlora Limanı, Deniz Kuvvetleri Merkezi; Kuçova Hava Üssü, Hava Kuvvetleri Merkezi olacak. Sırbistan da bunları tanıyacak.

16- Amerika Birleşik Devletleri başkenti Washington DC de “Sırbistan – Kosova Dostluk Paktı” imzalanacak. (Çeviri: Eni Engin Balkan)

Bir önceki yazımızda Kosova’daki genç nüfusun ülkesini terkettiğini yazmıştık. Gitmeyin kardeşlerim! Bırakmayın ülkenizi! Doyduğunuz yerler elbette sizin için önemli olabilir fakat siz buralarda doğdunuz! Hariçten gazel okumak bizlere belki çok kolay ama gitmeyin ülkenizden.

Tüm bunlara rağmen çok güzel şeyler de oluyor. Mesela Prizren Ushkin Hoti Üniversitesi’nde Türkçe ve Boşnakça bölümler için akredite başvurusu yapılmış. Türkçe’nin Balkanlardaki kalelerinden biri olan Prizren’de bu olmazsa olmazdı. Geç olsa da tam yerinde bir karar olmuş. Tebrik etmek gerekir. Priştine Hasan Priştina Üniversitesi’nde de yıllardan beri Türk Dili ve Edebiyatı bölümü faal.

Biz, canı gönülden Kosova’nın 11. bağımsızlık yıldönümünü kutluyoruz. Kosovalı kardeşlerim! Ne olur o Amerika’yı da ülkenizde bulunan batılıları da iyi tanıyın. Bunların derdi ülkenizi parçalamak! Bir Amerikalı, ‘ Türkler burada 600 sene kalmışlar, biz 600 sene artı bir gün kalmazsak olmaz’ demesi bile bu art niyeti göstermeli. Dualarımız sizlerle.

Bugün sözü biraz uzattık, affınıza sığınıyorum.

Muhabbetle, saygılar efendim.

Yorumlar

  • (not be published)