SAMİHA AYVERDİ’NİN VEFATININ 25. YILINDA DİN, TOPLUM VE HAYAT SEMPOZYUMU

Tarih Ekim 16, 2018, 8:59 pm
5 mins

Geçtiğimiz hafta sonu 14 Ekim Pazar günü Ankara Ticaret Odası’nda, Altay Vakfı’nın katkılarıyla düzenlenen “Vefatının 25. yılında Samiha Ayverdi’nin Hatırasına Din, Toplum ve Hayat” sempozyumu gerçekleşti.

Çok değerli hocaların bildirilerini sunduğu sempozyumun konuları iki oturumda işlendi. İlk oturumda Din ve Değişim konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç hocamızın yaptığı bu oturumda Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün, “Din Anlayışında Değişim” konusunu ele aldı. Çarpıcı ve düşündürücü bir bildiri sunan Düzgün, kuran ve tarihsel olaylar ışığında din de değişen bozulan şey nedir sorusuna cevaplarını aktardı. Merhamet duygusunu kaybettiğimiz için şimdi bu tür sıkıntılar yaşadığımızı söyledi.

İkinci konuşmacı Prof.Dr. Hasan Kâmil Yılmaz ise, “ Zamanın değişimi ve dini hükümler” konusunda bildirilerini sundu. Üçüncü konuşmacı Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün hocamız ise “Din ve sosyal yapıda değişim” konusunu işledi. İnsanların hayatının her alanında yaşanan harcama, tahrip gibi doğal hayata müdahaleleri sonucu din ve sosyal yaşamda engellenemez bir değişim olduğunu özetledi. Prof.Dr. Kenan Gürsoy hocamız “ Samiha Ayverdi’de Din ve Toplum” konusunda Samiha Ayverdi ile olan geçmişinden örnekler ile Samiha Ayverdi’nin dini konuda fikir ve görüşlerini bizlere aktardı.

İkinci oturumda “Din ve Tasavvuf” konusu işlendi. Oturum başkanlığını Prof.Dr. Mustafa İsen yaptı. İlk konuşmacı olan Prof.Dr. Ekrem Demirli “dinin tasavvufi boyutu” adlı konuşmasında tasavvufun nasıl ortaya çıktığından bahsetti diğer din bilimleri ile bir olmadığını daha çok soyut bir kavram olduğunu söyledi. Tasavvuf bilimi olarak telaffuz etse de tasavvufun dini bir yaşayış biçimi hatta İslam dininin Efendimiz (sav) zamanından beri var olduğunu daha sonra ki konuşmalarda aktarıldı.

İkinci konuşmacı Prof.Dr. Mustafa Kara hocamız “ Dünden bugüne toplumlarda dini ve tasavvufi hayat” başlıklı konusunda bizlere yaşadığı bir anısını anlatarak konusunu özetledi. Bunun haricinde yenilerin kendilerine göre eskinin her zaman daha iyi olduğunu düşündüklerini söyledi. Böylelikle Zaman kavramının önemine vurgu yaptı. Üçüncü konuşmacı hocamız Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç “ Günümüzde tasavvufi hayat ve problemleri” konusunu çok güzel bir şekilde sundu. Tasavvufu tam manasıyla dinleyicilere aktaran Kılıç “Tasavvuf Hz. Adem’den bu yana vardı ama adlandırılmış değildi.” Dedi. İnsanın bu dünyaya geldiği ilk andan itibaren amacı neden var olduğunu idrak etmektir. Tasavvuf da zaten bunla eş değerdir şeklinde görüşlerini açıkladı. Konuşmasını Tasavvufun günümüzde eskiye göre çok daha ehemmiyet bildirdiğini söyleyerek bitirdi. Son konuşmacı Prof. Dr. Mehmet Demirci “Samiha Ayverdi’de din ve tasavvuf” içerikli konusunu ele aldı. Ayverdi’nin kitaplarından alıntılarla din ve tasavvuf hakkında görüşlerini bildirdi.
Çok verimli iki oturumdan sonra Şaner Erdal yönetimindeki Altay Vakfı Korosu, Samiha Ayverdi’nin bestelenmiş eserlerinden örnekler seslendirdi.

Bu tür etkinliklerin her zaman düzenlenmesini diler ve Altay Vakfına teşekkür eder, başarılar dileriz.
Sempozyumun canlı çekim videolarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/pg/genctasavvufder1/videos/?ref=page_internal

 

Sevil Karesi

Yorumlar

  • (not be published)