BM’den Acil Çağrı: Herkes Geri Çekilsin!

Tarih Temmuz 21, 2018, 5:31 pm
4 mins

İsrail Ordusu’nun, Gazze şeridi boyunca gerçekleştirdiği bir dizi bombalı saldırının ardından Birleşmiş Milletler’den açıklama geldi. BM’nin açıklamasında, ‘herkes geri çekilsin, yarın değil, hemen şimdi’ ifadesi kullanıldı.

İsrail Ordusu, Gazze şeridi boyunca bir dizi bombalı saldırı gerçekleştirdi. İsrail, bugün bazı askeri birliklerine ateş açıldığını ileri sürmüştü. Bu açıklamanın ardından gerçekleşen saldırılarda, dört Filistinli şehit oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, her iki tarafa da geri çekilme çağrısı yaptı ve Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, savaşın eşiğine gelindiğini belirterek şunları ifade etti:

“Gazze’deki herkes bu eşikten geri adım atmalı. Yarın değil, gelecek hafta değil, hemen şimdi geri adım atılmalı. Filistinliler’i ve İsrailliler’i başka bir savaşa girmek için kışkırtmak isteyenler başarılı olmamalı.”

Bu arada Gazze Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalara göre, üç kişi bombalı saldırılarda şehit olurken, dördüncü kişinin ise İsrail sınırındaki gösterilerde vurularak şehit edildiği belirtildi.

İsrail ordu sözcülüğünden bir yetkili, Gazze sınırındaki İsrail askerlerine ateş açıldığını öne sürerek, buna karşılık ordunun Gazze’ye saldırı başlattığını söyledi.

Son dakika gelen bilgiye göre, Hamas, Mısır ve uluslararası tarafların arabuluculuğunda Filistinli direniş hareketleri ile İsrail arasında ateşkese varıldığını duyurdu.

Ordu yetkilisi, İsrail savaş jetlerinin Gazze üzerinde uçmaya devam ettiğini belirtirken, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin herhangi bir bilgi vermedi.

İsrail askerlerinin bugün Gazze’ye düzenlediği saldırılarda şehit olan Filistinlilerin sayısı 4’e yükseldi.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada olayın ayrıntılarına yer verilmedi.

Öte yandan İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, “Gazze Şeridi sınırındaki gösteriler esnasında İsrail askerlerine ateş açıldı. Buna karşılık İsrail ordusu jetleri ve tankları Gazze’nin çeşitli yerlerinde askeri noktaları vurdu.” ifadelerine yer verildi.

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42. yılı nedeniyle 30 Mart’tan bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında Büyük Dönüş Yürüyüşü adı altında barışçıl eylemler düzenliyor.

İsrail askerleri ise “sürgün edildikleri topraklarına geri dönmeyi ve 2006’dan beri Gazze’ye uygulanan hukuksuz ablukanın kaldırılmasını” talep eden sivil halkın üzerine gerçek mermilerle ateş açıyor.

Gazze sınırında 30 Mart’tan bu yana devam eden barışçıl “Büyük Dönüş Yürüyüşü” gösterilerinde 140’tan fazla Filistinli İsrail askerlerinin saldırıları sonucu şehit oldu.

 

 

(Kaynak: Takvim)

Yorumlar

  • (not be published)