DİYABETE VE KANSERE KARŞI FLEKSİTARYEN DİYET

Tarih Haziran 21, 2018, 4:48 pm
5 mins

 Fleksitaryen diyet

“Yalnızca sebze değil et de yemek istiyorum” diyenler için harika bir diyet. Yarı vejetaryen diyeti olarak bilinen “fleksitaryen diyet” kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini azaltıyor. Diyeti yaparken Rafine şeker içeren gıda ve alkolden uzak durmak gerekiyor.
Beslenme düzeninde ete daha az yer vermek isteyen ancak eti hayatından tamamen çıkarmamayı tercih edenler için uygun bir beslenme tarzı var. Esnek bir diyet şekli olan fleksitaryen diyet kalp hastalıkları, diyabet ve kansere yakalanma riskini düşürüyor. En iyi 40 diyeti sıralayan U.S News, listesinde fleksitaryen diyete üçüncü sırada yer veriyor. Fleksitaryen terimi İngilizce’de esnek anlamına gelen “flexible” ve vejetaryen sözcüklerinin birleşmesinden oluşuyor. Fleksitaryen diyeti ilk kez ABD’li diyetisyen Dawn Jackson Blatner 2008’de çıkardığı kitabında duyurmuştur. “Fleksitaryen Diyet: Kilo Vermek, Daha Sağlıklı Olmak, Hastalığı Önlemek ve Hayatınıza Yıllar Eklemek İçin Daha Vejetaryen Bir Yol” isimli kitabında Blatner, vejetaryenliğin faydalarından yararlanmak için etten tamamen vazgeçmek zorunda olunmadığını ileri sürerek vejetaryen olmak isteyenler için daha dengeli bir yaklaşım öne sürmüştür.

GÜNLÜK BİN 500 KALORİ
Fleksitaryen diyet beş farklı besin grubu etrafında şekilleniyor. Başlangıçta etin yerine geçecek ve “yeni et” olarak adlandırılan tofu, baklagiller, bezelye, fındık, tohumlar ve yumurta gibi besinler bu beslenme şeklinde proteininizi sağlayabileceğiniz gıdalar olarak sıralanıyor. Meyveler ve sebzeler; tam tahıllar; süt ürünleri ve taze veya kuru baharatlar da bu diyette yer verilmesi gereken diğer dört grup besini içerisinde yer alıyor. Felsefesi “bitkisel kökenli beslenmeye hayatında daha fazla yer aç” şeklinde de özetlenebilen bu beslenme tarzında da rafine şeker içeren gıdalardan ve alkolden uzak durmak gerekli. Kahvaltı seçenekleri 300 kalori, öğle yemeleri 400 kalori ve akşam yemekleri 500 kaloriyle kısıtlıyken iki ara öğünün 150 kalori civarında olması öneriliyor. 3 ila 5 öğün halinde uygulanan fleksitaryen diyette günlük toplamda bin 500 kalori alınması öngörülüyor. Bu diyet uygulanırken haftanın 5 günü 30 dakika yürüyüş veya 20 dakika yoğunlaştırılmış egzersiz yapılması gerekiyor. Fleksitaryen diyete başlamak isteyenler ve eti azaltmak için şöyle bir plan tavsiyeleniyor:
1. Başlangıçta seviyesi haftada etsiz 2 günlük bir beslenme ve haftada yaklaşık 750 gram et
2. Sonraki zamanlarda haftada 3 ila 4 gün etsiz beslenme ve haftada 500 gram et
3. Diyete tamamen alışanlar için haftada 5 gün etsiz beslenme ve haftada 250 gram et.

FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULABİLİRSİNİZ
Fleksıtaryen diyette daha az kalori alacağınız ve düzenli hareket edeceğiniz için vücuttaki yağ kitlesinde elbette azalma olacaktır. Vejetaryenlerin daha ince olduğunu kanıtlayan birçok bilimsel araştırma da bulunuyor. Nutrition Reviews isimli bilimsel dergide 2006’da yayımlanan bir araştırmaya göre vejetaryenler, vejetaryen olmayanlara göre yüzde 15 daha ince. 2003’ye yapılan başka bir araştırmada ise yarı vejetaryenler de her zaman et yiyen kişilere göre daha ince. Bu diyette bol bol tükettiğiniz lifli gıdalar sayesinde ise kan şekeriniz dengelenecek, kendinizi daha uzun süre tok hissedeceksiniz. Ve bu sayede gün içinde abur cubur yeme isteğinin de önüne geçmiş olacaksınız. Elde edeceğiniz başarı her diyette olduğu gibi kişisel performansınıza bağlı. Diğer diyetlerde olduğu gibi fleksitaryen diyete başlamadan önce hekiminizle görüşmeniz gerekli.

Bir Onceki Yazi

EN SAĞLIKLI 50 BESİN

Bir Sonraki Yazi

Fransa Dolu Dizgin

Yorumlar

  • (not be published)