OY KULLANIMI İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER…

Tarih Haziran 23, 2018, 11:54 am
3 mins

Türkiye, 24 Haziran Pazar günü 13. Cumhurbaşkanını ve 27’nci Dönem Milletvekillerini seçmek için sandık başına gidecek.  Saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de tamamlanacak oy verme işleminde seçmenler nerede ve nasıl oy kullanacak, nelerle karşılaşacak, ne oylayacak?

Tüm bu soruların cevabı haberimizde…

24 Haziran günü seçim sandıklarında oy kullanmaya gidecek seçmenin merak ettiği sorular:

1.NEREDE OY KULLANILACAK?

İkamet ettiğiniz bölgede, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen yerlerde oy kullanılabilinecek. Seçmenlerin ikamet ettikleri adreslere YSK tarafından seçmen kağıdı gönderildi. Bu kağıtlarla oy verme işlemi gerçekleştirilebilinecek.

Seçmen kağıdı ulaşmayanlar ise YSK’nın internet sitesinden istenen bilgileri doldurarak veya e-devlet üzerinden seçmen bilgi kağıdına ulaşabilecek.

2.NASIL OY KULLANILACAK?

Belirlenen seçim noktalarına gidenler kimlik belgesiyle birlikte oy kullanabilecek. Sandık görevlileri tarafından  iki oy pusulası, bir zarf ve tercih veya evet mührünün verilmesiyle seçmenler oyunu kullanacak. İki pusula tek zarfla seçim kutusuna atılacak.

3.SEÇMEN KAĞIDI OLMAYANLAR OY KULLANABİLİR Mİ?

Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler, adresine ulaşmayanlar ise YSK’nın internet sitesi ve e-devlet üzerinden seçmen bilgi kağıdına ulaşarak nerede oy kullanabileceğini öğrenebilir. Sadece kimlik belgesi yanında olan seçmenler de oy kullanabilecek.

Ailesinden veya bir başkası adına oy verme işlemi gerçekleştirilemeyecek.

4.KİMLER OY KULLANAMAYACAK?

18 yaşından küçükler, kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan hükümlüler ile ceza infaz kurumunda iken firar edenler de oy kullanamayacak.

5.ENGELLİLER NASIL OY KULLANACAK?

Oy kullanacak hasta, hamile ve engelliler sıra beklemeyecek. Engelliler yardım edenler ve güvenlik görevlilerine oy vermede öncelik tanınacak.

Okuma-yazmaya bilmeyen seçmeler de önceden bilgilendirilirken, oy kullanma sırasında yanına kimse giremeyecek.

6.NE OYLANACAK?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yürürlüğe girecek olmasından dolayı Cumhurbaşkanı ve Milletvekili yani meclis seçimi yapılacak.

16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kabul edilen anayasa değişikliği, 24 Haziran seçimlerinden sonra fiilen yürürlüğe girmiş olacak. Buna göre, milletvekili sayısı 600’e çıkarılırken seçilme yaşı 18’e düşürülüyor, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerinin aynı anda 5 yılda bir yapılması yürürlüğe girerken başbakanlık makamı lağvediliyor. Cumhurbaşkanı  ise hükümetin başı görevini üstleniyor. Bu durumda Cumhurbaşkanı tarafından kurulacak hükümette bakanlar ve Cumhurbaşkanı yardımcıları Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Hükümet Cumhurbaşkanı’nın seçilmesiyle birlikte güvenoyu almaksızın doğrudan kurulmuş oluyor.

Yorumlar

  • (not be published)