ABD Dünyadan Kopuyor

Tarih Haziran 21, 2018, 7:31 am
7 mins

Trump yönetimi, İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD öncülüğünde inşa edilen düzenin altını oymaya devam ediyor. BM bünyesindeki UNESCO’dan daha önce ayrılan ABD, ‘İsrail karşıtı’ olduğu gerekçesiyle İnsan Hakları Konseyi’nden de çıkma kararı aldı.

ABD’de Donald Trump yönetimi, Birleşmiş Milletler bünyesindeki kurumlardan UNESCO’nun ardından İnsan Hakları Konseyi’nden de ayrılma kararı aldı. Karar, konseyin 2 Temmuz’daki İsrail-Filistin konulu oturumundan kısa süre önce geldi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ülkesinin BM İnsan Hakları Konseyinden ayrıldığını açıklayarak, “Bu konsey ismine layık değil” dedi. Haley ve ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, kararı ABD Dışişleri Bakanlığında düzenledikleri ortak basın toplantısında duyurdu. ABD Başkanı Donald Trump’ın bir yıl önce BM İnsan Hakları Konseyi içerisinde reform yapılmazsa ABD’nin çekileceğini belirttiğini hatırlatan Haley, bu süre içerisinde  konseyde bir değişiklik olmadığı değerlendirmesinde bulundu.

Konsey içerisinde bulunan Çin, Küba ve Venezuela gibi ülkelerin insan hakları ihlallerinde bulunduğunu kaydeden Haley, konseyin İsrail’e karşı ise ön yargısının olduğunu söyledi. ABD’nin konseyden ayrıldığını duyuran Haley, “Konseyin kronik bir İsrail ön yargısı var” dedi. Haley ayrıca, konseyin bünyesi içerisinde yapacağı yenilikler sonrasında ABD’nin tekrar katılabileceğini kaydetti. Haley, “Bu konsey ismine layık değil” değerlendirmesinde bulundu. Dışişleri Bakanı Pompeo ise konseyin insan hakları ihlallerini savunma noktasında yetersiz olduğunu ileri sürdü. Konseyin ‘insan haklarını ihlal eden ülkeleri kayırdığını’ savunan Pompeo, İsrail’e BM İnsan Hakları Konseyi tarafından yapılan eleştirilerin iki yüzlülük olduğunu iddia etti. Donald Trump, daha önce BM’yi ‘insanların iyi vakit geçirdiği bir kulüp’ olarak tanımlamıştı. İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD öncülüğünde kurulan bir başka kuruluş olan NATO’ya yönelik de sert söylemleri bulunan Trump, üye ülkelerin savunma harcamalarını artırmaması halinde NATO’dan da ayrılma tehdidinde bulunmuştu.

Washington yönetiminin kararı dünyada tepkiyle karşılandı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric “Genel Sekreter, ABD’nin İnsan Hakları Konseyi’nde kalmasını tercih ederdi. BM İnsan Hakları mimarisi, dünya çapında insan haklarının teşviki ve korunmasında çok önemli bir rol oynamakta’’ açıklamasını yaptı. Avrupa Birliği Dış İlişkiler Servisi, “Bu karar, ABD’nin demokrasinin destekçisi rolünü baltalamaktadır” değerlendirmesinde bulundu. Rusya Dışişleri, ABD’nin söz konusu kararla kendi insan hakları karnesine zarar verdiğini savunurken, Çin Dışişleri’nden “Üzüntü duyuyoruz” açıklaması geldi. İsrail ise kararı memnuniyetle karşıladıklarını duyurdu. BM İnsan Hakları Konseyinin 2 Temmuz’da toplanarak Filistin-İsrail konusunu görüşmesi bekleniyor. Türkiye’nin gözlemci devlet statüsünde yer aldığı, insan hakları konularının görüşüldüğü Cenevre merkezli konseyin 47 üyesi bulunuyor.

KONGRE KAMPLAR İÇİN HAREKETE GEÇİYOR

ABD’de Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan, ülkede gündem olan yasa dışı göçmen krizine ilişkin bir grup milletvekili ile birlikte ABD Kongresi’nde basın açıklaması düzenledi. ABD’ye yasa dışı giren göçmen ailelerin çocuklarının ellerinden alınmasıyla ortaya çıkan görüntülerin herkesi rahatsız ettiğini anlatan Ryan, sorunun en kısa sürede çözülmesi için Kongrenin üzerine düşeni yapacağını söyledi. Ryan, “Ailelerin bölünmesi gerektiğini düşünmüyoruz. Göçmenlik yasalarımızı savunurken, bir yandan da aileleri bir arada tutacak adımları atacağız” değerlendirmesini yaptı. Yarın Temsilciler Meclisine gelecek bir yasa tasarısıyla ailelerin bölünmemesini sağlamak yönünde bir adım atmaya çalışacaklarını belirten Ryan, girişimin yasaya dönüşeceğine inandığını ifade etti. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, göçmen yasalarının değiştirilememesi konusunda bir kez daha Demokratları suçladı. Donald Trump, “Bu Demokratların suçudur. Bize, düzgün bir göçmen yasası yapmak için gerekli sayıda oyu vermeyecekler. Onlar sınırların açık olmasını istiyor ki bu da korkunç suçları doğuruyor. Cumhuriyetçiler güvenlik istiyor. Ben de bu arada bazı şeyler üzerinde çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

Trump’ın kaos hamleleri

ABD Başkanı Trump, görevdeki bir buçuk yıllık süresinde Batı ittifakını ve Çin’le ticaret ortaklığını zedeleyen birçok karara imza attı.

Ocak 2017: Amerika ve Asya kıtasındaki ülkelerle Avustralya arasında yapılan Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı anlaşmasından ayrıldı.

Haziran 2017: İklim değişikliğiyle mücadele için imzalanan Paris İklim Değişikliği Anlaşması’ndan çekildi. Ülkesinde kömür üretimini artıran Trump, iklim değişikliğinin ‘uydurma’ olduğunu söylemişti.

Ekim 2017: Birleşmiş Milletler Kültür, Bilim ve Eğitim Örgütü’nden (UNESCO) ‘İsrail’e karşı ayrımcılık yapıldığı’ gerekçesiyle ayrıldı.

Mayıs 2018: Avrupa ülkeleri, Kanada ve Çin’e, başta çelik ve alüminyum olmak üzere çeşitli ürünerde gümrük vergileri koydu.

Mayıs 2018: İran’ın nükleer silah programını sonlandıran anlaşmadan çekildi. Diğer imzacılar Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya ve Çin, anlaşmayı sürdürüyor.

Mayıs 2018: Çin’i, Pasifik Okyanusu’nda düzenlenen RIMPAC uluslararası askeri tatbikatından çıkardı.

Yorumlar

  • (not be published)