PAPATYA ÇAYI MI BÖCEK İLACI MI?

Tarih Haziran 20, 2018, 11:58 am
57 secs

Ankara Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ömür Demirezer, “papatya çayı” hakkında önemli uyarılarda bulundu.

İnternet ve aktarlarda “Her derde deva” başlığıyla satışa çıkarılan papatya çayının tıbbi bir özelliği olmadığını açıkladı. Demirezer, papatya görüntüsünde olan bir bitkiden yapılan bu çayın normalde “Böcek öldürücü” bir ilaç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirezer, “Bu bitki tarımda haşerelerin öldürülmesinde kullanılıyor. Zehirlidir.” dedi.

Farmakognozi ve Fitoterapi Derneği Başkanı da olan Demirezer, papatya diye düşünülen bazı bitkilerin aslında ‘Tıbbi papatya’ olmadığını söyledi. Piyasalarda böcek öldürücü bir etkiye sahip olan papatyaya benzer bir bitkinin daha olduğunu söyleyerek bundan elde edilen çayın da “Papatya çayı” adıyla satıldığını belirterek:”Tıbbi papatya dediğimiz Matricaria recutita; üst solunum yolu rahatsızlıklarında ve farenjitte kullanılır. Piyasada papatya çayı diye satılan ‘Tanacetum cinerariifolium’ bitkisinden elde edilen de, aynı görüntüde. Bunu insanların ayırt etmesi mümkün değil. Bu bitki gerçekte böcek öldürücü etkiye sahip. Özellikle çocuklarda öldürücü etkiye neden oluyor ve bunun papatya çayı olarak kullanılmaması gerekir. Bu konuda önlem alınmalı.” dedi.

Yorumlar

  • (not be published)