GELİŞEN TEKNOLOJİ SAĞLIĞIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Tarih Haziran 20, 2018, 11:53 am
3 mins

Nöroloji uzmanı Dr. Birsen Aydın, yaptığı açıklamada günümüzde hızlı bir gelişim gösteren bilim ve teknolojinin yaşamı kolaylaştıran özelliklerinin yanı sıra aynı zamanda sağlık açısından birçok risk ortaya çıkardığına dikkatleri çekti. Günümüzde telefon, tablet veya bilgisayar karşısında fazla zaman geçiren insanların, yayılan elektromanyetik dalgaların yan etkileri sebebiyle öenmli sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti.

Dr. Birsen Aydın cep telefonunun yoğun kullanıldığı yerlerde bulunan veyahut baz istasyonlarına yakın yerlerde ikamet eden kişilerde baş ağrısı, sersemlik, uyku problemleri, hafıza değişiklikleri gibi birçok sorunun meydana gelebileceğini söyledi. Özellikle kadınlarda gebelik dönemi sırasında ve çocuklarda cep telefonu kullanımının migren ve farklı baş ağrılarına sebebiyet verebileceğini ifade etti.

Cep telefonlarının özellikle baş bölgesinde hafif şiddette bir baskı oluşturması veya yanma tarzında ağrılara sebep olabileceğini ifade eden Dr. Aydın, “Bu şikayetler, kullanıma paralel olarak artmaktadır. Uzun süreli cep telefonu kullanımı, ‘akustik nörinom’ yani sekizinci kafa sinirini çevreleyen dokuda çok az bir ihtimal de olsa iyi huylu tümörlerin oluşumunu tetikleyebilir.” diye konuştu.

Gelişen teknoloji çağında teknolojinin olumsuz etkilerini en aza indirmek için çeşitli önerilerde bulunan Dr. Aydın şöyle konuştu: “Cep telefonu ile kulaklık takılarak konuşulabilir. Çekim alanının düşük olduğu yerlerde konuşma yapılması sakıncalıdır. Çünkü telefon karşı tarafla iletişim kurabilmek için daha fazla güç harcar ve bu durum kişinin daha fazla radyasyona maruz kalmasına yol açar. Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir. İş gereği gün boyunca bilgisayar başında bulunanlar ise yarım saatte bir mola vermeli, gözleri kırparak kurumayı engellemeli ve bilgisayar ekranına uzun süre odaklanmamalıdır.”

Yorumlar

  • (not be published)