KADİR GECESİ

Tarih Haziran 10, 2018, 12:24 pm
3 mins

Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi ile ilgili ayetler, hadisler nelerdir?

Kadir ismi, sözlükteki anlamıyla “her şeye gücü yeten ve kudret” anlamına gelen Hâlik olan Allah’ın isimlerinden birisidir. İslam aleminin kutsal kitabı Kurân-ı Kerim’in Kadir Gecesi’nde indirildiği bilinmektedir. Kutsal kitabın 97. suresinde bu güne dair detaylar verilmektedir.

Kadir Gecesi nedir?

Kadir Gecesinin önemi Kur’an’ın, Allah Azimüşan tarafından Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed (s.a.v)’e vahyedilmeye başlandığı gece olmasından kaynaklanmaktadır. Kadir Gecesi Allah-u Teala Kur’an’ın ilk ayetlerini Cebrail isimli melek aracılığıyla İslam dininin Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v)’e Nur Dağı Hira Mağarası’nda göndermiştir. İndirilen ilk ayetler Alak Suresi’nin ilk 5 ayetidir.

Velhasıl kelam Yüce Yaradan Allah-ü Teala’nın fani hayatın yolcusu olan insanlara, peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kurân-ı Kerim, Kadir Gecesi içerisinde indirilmiştir.

Kur’ân-ı Kerîm kendisinin, bir âyette ramazan ayında, bir başka âyette mübarek bir gecede, bir diğerinde de Kadir gecesinde inmeye başladığını haber vermektedir.

Kadir Gecesi İle İlgili Ayetler:

“Şüphesiz biz o Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi nedir bilir misin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. O gece melekler ve ruh Rabbinin emriyle herbir iş için veya herbir kişi için inerler de inerler. O gece tan yeri ağarıncaya kadar selam ve esenliktir.” (Kadir: 97/1-5)

“Biz o Kur’an’ı mübarek bir gecede indirdik, zaten biz insanlığı her zaman uyarmaktayız.” (Duhan: 44/3)

(97/KADR (KADİR)-1: Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.)

Kadir Gecesi İle İlgili Hadisler:

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Ayşe (r.a.), Peygamber Efendimiz’e: “–Ey Allah’ın Resûlü! Kadir Gecesi’nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?” diye sormuş, Efendimiz de:

“Allah’ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et!” buyurmuştur. (Tirmizî, Deavât, 84)

Hasancan Albayrak

 

Yorumlar

  • (not be published)